galéria megtekintése

Diploma nélkül

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 15. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Most meg az derült ki, hogy Szijjártó külügyminiszter kabinetfőnöke, Benkő Szilárd úgy nyerte el állását, hogy nincs neki meg az ehhez szükséges diplomája; szegény Magyarország, itt az újabb csapás. Mintha a felsőfokú tudás olyan nagyon számítana.

Itt van mindjárt a honi közélet központi figurájává előlépett Goodfriend ügyvivő, aki az arizonai egyetemen filozófia-, ógörög-, francia- és kommunikációórákat vett, doktori kutatásokat folytatott Londonban, és tanult mellesleg görögül, spanyolul, magyarul, hindiül, héberül és jiddisül, aztán láttuk, mire ment vele a Szabadság téren sétálgatva az adóelnök-látogatásos, őszi délutánon. Nem véletlenül nevezte őt egykori ötödvonalbeli CIA-ügynöknek a nagyjából másfél évtized alatt sikeresen lediplomázott Deutsch képviselő, és akkor az egyenesen nappali tagozatos érettségiig jutott Kósa Lajos még meg se szólalt.

Jó, kivétel azért akad. Tállai fejlesztési államtitkárnak, például, több felsőfokú papírja is van, egyszerre közgazdász, üzemgazdász, könyvvizsgáló és adótanácsadó; nem véletlen, hogy vezérlő csillagként ragyogva az égen olyan ércnél maradóbb maximákat szór alá kozmikus porként, mint hogy a magyar emberek „a magyar nyelv törvényei szerint adóznak”. Hanem volna itt egy apróság a diplomás kategóriában, mondhatni nüansz.

 

Nem arra gondolunk, hogy a jelenlegi országépítő garnitúra főleg jogászokból áll, akik ennek megfelelő hatékonysággal bontják le a jogállamot, elődeikkel ellentétben, akik viszont okleveles közgazdaként a gazdaságot vitték a szakadék szélére. Mi most kizárólag a feltörekvő ifjú nemzedék legjelesebbjeire gondolunk, akik kivételes módon nem vásárolták, és nem is pókeren nyerték a diplomájukat, hanem maguk írták.

Például a CÖF ambiciózus szóvivője, aki a béketábor nevében nemes egyszerűséggel le akarja csukatni, de minimum kiutasítani az országból Goodfriend ügyvivőt, figyelmen kívül hagyva a diplomaták sérthetetlenségéről szóló bécsi egyezményt. Amiben most nem a rendőrségi feljelentés és a jogi csűrés-csavarás a lényeg, hanem, hogy a CÖF eszének csak efféle jogi handabandázásra futja, egyszersmind hülyét csinálva magából, a szakmájából és a megbízóiból; igaz, ezzel ma szédületes karriert lehet befutni.

Előtte egy nappal a szintén diplomás Csepreghy helyettes államtitkárról derült ki egy civil rendezvényen, hogy miközben kétnaponta üzen hadat Norvégiának, nem tudja, hogy a norvégok több száz civil szervezetet támogatnak Magyarországon, nemcsak egyet, ahogyan ő hiszi, egy hete pedig a már-már túlképzett L. Simon államtitkár szakmai közönség előtt fejtette ki, hogy a magyarságnak a Facebook helyett a színmagyar Iwiwet kellene használnia, elfelejtvén, hogy az Iwiw már rég megszűnt.

Ráadásul mindezt kifogástalan diplomával és pártpedigrével a zsebben, a tévedhetetlenek fölényes magabiztosságával adják elő, nyeglén, kioktatón; nem azért mondom, de ilyen slendriánság és hozzáállás láttán egy valamirevaló mintadiktatúrában, amilyen mi is akarunk lenni, azonnal baltával tennének rendet a delikvens fejében.

Ehhez képest Benkő Szilárd diploma nélkül is maga a tudásalapú kabinetfőnök. Először is ugyanabban a dunakeszi futballcsapatban játszik, mint Szijjártó miniszter, ami már önmagában kandidátusi fokozattal ér fel, másrészt pedig néhány évvel ezelőtt, mint arra legméltóbb szakember, a hangszergyártásra specializálódott cégével 1 millió 764 ezer forintért adhatott városvezetési tanácsokat a győri önkormányzatnak. Azóta muzikális annyira a képviselő-testület Győrben.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.