galéria megtekintése

Diploma

6 komment

A szerk.

Ha akadémiai székfoglalót nem is, de egyetemi habilitációt lehet, hogy ír majd valaki  a felsőoktatás és a hazai gazdasági, társadalmi igények áttekinthetetlen kapcsolatáról.

A felsőoktatás általában olyan, amilyen az őt létrehozó és megrendelő szerepben lévő társadalom, ám az egyetemi, főiskolai képzés már csak a saját létbiztonsága okán is elkezd azonosulni egy rosszul szervezett, zavaros társadalom értéknek gondolt igényeihez. Egy technokrata, haszonelvű, végrehajtó állam nem bölcsészeket, társadalomkritikusokat, elemző közgazdászokat, hanem inkább végrehajtókat akar. Ilyeneket is képez. A kormányt kiszolgáló gazdasági kamara – közvetítőként és haszonélvezőként – megrendel, az állam meg fizet.

A felsőoktatás átalakításának előrevetítése is azt mutatja: olyan torz szerkezetet erősítenek meg a gazdaságban, mely egy helyen tapad a talajhoz – szinte csak műszaki területen –, megingása bármikor válságot okozhat, s egyre kevesebb lesz az a közgazdasági és humán tőke, mely a krízishelyzetektől megmenthetné, vagy a kilengéseket korrigálná.

 

Kétségtelen érdeme viszont az átalakítási törekvésnek, hogy az megpróbálja az átfedéseket kiküszöbölni, s legalább kísérletet tesz arra, hogy a nyilvánvaló politikai esztelenségeket valamiképp orvosolja, még annak árán is, hogy lesznek, akik ebbe belebuknak. Talán egyes intézmények. Vagy talán inkább az átalakítani szándékozók. Nagy tétekben egyikre sem mernénk fogadni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.