galéria megtekintése

Derékban nagyok

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Kulturális váltást hirdetett a humántárca vezetője a múlt héten. Balog Zoltán szerint össze kell fognia a köznevelésnek, az egészségügynek, a médiának, a családpolitikának és a sportnak, hogy véget vessünk a pusztító elzsírosodásnak. Mint mondta: Magyarországon a felnőtt népesség kétharmada túlsúlyos, az elhízottak aránya az elmúlt húsz évben megduplázódott.

Az sem vigasz, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a túlsúlyos emberek száma az évtized végéig a világon elérheti a 2,3 milliárdot, közülük 700 millióan kifejezetten elhízottak.

Magyarország súlyfelesleg tekintetében az ötödik helyen áll az Európai Unióban. Nagy-Britannia, Málta, Lettország, Észtország van csak előttünk. Az elhízás járvány. Mint rossz társadalmi rutin, öröklődik, így Európában már minden harmadik gyerek túlsúlyos. A szakemberek szerint a fogantatástól a második életév végéig tartó időszakban dől el, kiből milyen – sovány, vagy kövérségre hajlamos – felnőtt lesz. Ekkor alakul ki a szervezetben például a zsírsejtek száma, az anyagcsere-szabályozás, s ezek a paraméterek később már nehezen befolyásolhatóak.

 

A kövérség megelőzésére, a későbbi károk mérséklésére az Európai Unió is megkongatta a vészharangot, országainak szinte mindegyikében vannak iskolai étkeztetési programok. Ezek többsége a közétkeztetésben korlátozza, vagy teljes egészében tiltja az édességeket, a sós süteményeket. Nálunk Pécsett indítottak a gyermekkori elhízás megelőzését segítő mintaprogramot orvosszakmai társaságok.

Ez az elszánás indokolt. Magyarországon a túlsúllyal és az elhízással összefüggésbe hozható betegségek kezelésére az egészségbiztosító évente a teljes költségvetésének 15-17 százalékát, azaz 207 milliárd forintot költ. Az érintettek ezt még további 22 milliárddal ki is egészítik. De ez nem az ételre fordított pénz, csak az ártalomelhárítás ára.

Az elhízás elleni harc üzlet is. Egyre nagyobb közönségre számíthatnak a fogyasztószerek, a test átformálását segítő könyvek, az életstíluskúrák, a sportszergyártók. Csak testátalakítással foglalkozó weblapból több millió létezik. Az emberek bármire képesek, ami a csodát közelebb hozza – ha az nem túl megerőltető. Piaci becslések szerint fogyókúrákra, testépítésre, testformálásra évente mintegy 200 milliárd forintot költenek a magyarok. A plasztikai sebészeti beavatkozásokról viszont nincs adat, az európai trendekből arra lehet következtetni, hogy Magyarországon ez körülbelül tízmilliárdos üzlet lehet. A kövéredés mind több iparágat teremt, hiszen a túlsúlyos embereket öltöztetni, diétáztatni és mozgatni is kell. A nagyon-nagyon kövérek orvosi ellátására speciális műszereket (a vastag zsírszövet például ellehetetleníti az ultrahangvizsgálatot) gyártanak, sőt számukra külön műtőasztal, mentőautó, testemelő daruk is készülnek.

Velük hízik a gazdaság. Ez az egyetlen jó, ami erről a rém kényelmetlen és alattomosan veszélyes állapotról elmondható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.