galéria megtekintése

Cuki őrnagy harcra kész

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Cuki őrnagy negyvenkilenc éves, magas, szikár felépítésű férfi, a fejét havonta kopaszra borotválja, csak a fejtetőn hagy tenyérnyi sötét foltot. Már hét éve nyugdíjas.

De ezt már nem szívesen említi. Ha valaki rákérdez, hogy mivel foglalkozik, idegesen megrándul a szája széle. Pedig régebben sokat viccelt vele, hiszen nyugdíjas mivoltát senki nem hitte el. Méghogy nyugdíjas? Egy ilyen erőművész? Olyankor Cuki őrnagy büszkén nevetett, de ennek vége. Most már hallgat. Az embereket kutyának látja, de erről nem tehet. Az ember szerinte gyáva falkalény, akinek szüksége van falkavezérre.

A nyugdíja százhetvenezer forint, jól kijön belőle. Egyedül él, saját garzonban lakik, hitele nincs. Korábban hetente kétszer járt gyúrni, most hetente ötször megy, mert unatkozik. Reggelente fut. De olyankor is unatkozik.

A Cuki nevet három évvel ezelőtt egy egyetemista lány akasztotta rá a törzshelyén, egy belvárosi kiskocsmában. A pultnál ült szokás szerint egyedül, az ötödik sörét itta, és igyekezett nem észrevenni maga mellett a lányokat. Négy egyetemista volt, harsányan nevettek. Szúrósan rájuk nézett, mire az egyik lány nyíltan visszabámult, s azt mondta neki: milyen cuki vagy, amikor haragszol, de amikor nem haragszol, mivel foglalkozol? Nem merte elárulni, hogy nyugdíjas. Rávágta, hogy őrnagy. A lány nevetett, azt válaszolta, hogy annak is cuki.

 

A lányokkal együtt ivott egy fiú, Cuki őrnagy fölmérte egy pillantással, hogy nem harcos típus, inkább öleb. Egy gyáva kis takony. Ha a keze alá kerülne, kiköpetné vele a tüdejét. A fiú azt kérdezte tőle, hogy te milyen őrnagy vagy? Tán Őrnagy őrnagy? Ezen is nevettek, de Cuki őrnagy nem értette, hogy miért. Azt dünnyögte, hogy ne tegezz, te kis takony. Megütközve hallgattak el, ő pedig olyan zavarba jött, hogy ki kellett mennie a mosdóba. A tükör előtt sokáig nézte az arcát. Méghogy cuki volna? Ezt még nem mondta neki senki.

Amikor visszament a pulthoz, ökölbe szorult a keze, mert az a nyeszlett kis takony csókolózott az egyik nővel. Kutyák ezek. Üzekedő szukák. Kerülnének csak a keze közé, megmutatná nekik. De ezek már senkik. A seregben nem bírnának ki egyetlen napot sem. Gyáva, gyönge, nyeszlett taknyok, kitaposná ezekből a szart is. Tele van ilyen senkikkel a világ. Tele van a világ ilyen kutyákkal. Ölebekkel. Cuki őrnagy nem mert a lányra nézni, a sörét bámulta összeráncolt szemöldökkel. A pultos rákacsintott, s azt kérdezte, hogy iszol még egyet, Cuki őrnagy? Ezen is nevettek, csak ő nem nevetett.  Megrándult a szája széle. Csak egy-két bajtárs akad a régiek közül, akiben meg lehet bízni. Azok igazi katonák. De a többi? Senkik, duplanullák.

Cuki őrnagy a törzshelyéről péntek és szombat este soha nem hiányozhat, mert olyankor a kiskocsma megtelik egyetemistával, és Cuki őrnagy csak erre vár. Ül a pultnál, szigorúan néz, s várja, hogy megint megszólítsa az a régi lány. Egyszer egy halk szavú, vékony fiú szólította le. Tizenöt percig voltak odakint, a sötétben. Nagyon megverte utána. Aztán lement a mosdóba, hogy megmossa a kezét, addig a vendégek nem mertek bemenni, zavartan álldogáltak a WC ajtaja előtt. Mi ez a torlódás, nézett ki a folyosóra a tulaj, mire az egyik fiú vállat vont, semmi, válaszolta, semmi, csak áll bent egy ember, és egyfolytában vonyít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.