galéria megtekintése

Cuki cica

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Van abban ráció, hogy a Jobbik a kormányra kerülés reményében igyekszik megszabadulni attól az idegenellenes, cigánygyűlölő, antiszemita imázstól, amelynek (részben) a népszerűségét köszönheti. Elvégre az efféle alakváltás a magyar politikában nem ismeretlen jelenség: a legnagyobb alakváltó maga Orbán Viktor, aki ateista liberálisként indult, majd vallásos konzervatív álarcot öltött, s már a harmadik kormányát vezeti.

Orbán Viktornak azért sikerülhetett jobbra kormányoznia a pártját, mert a Fidesz egykori bázisában ott voltak a liberális konzervatív eszmék csírái, s a választóknak be lehetett adni, hogy Orbán Viktor nem köpönyegforgató szélhámos, hanem mágus, aki elővarázsolta a liberális Fidesz-szavazóból a benne rejlő konzervatív ént.

A bűvészmutatvány tehát, amivel Vona Gábor próbálkozik, a Fidesz példája alapján nem lehetetlen – de kicsi az esély arra, hogy a cukiságtrükk sikerüljön. A Jobbik legszilárdabb bázisát ugyanis azok a rendíthetetlenül etnocentrikus gondolkodású emberek jelentik, akikben a csírája sem mutatható ki a kisebbségekkel szembeni megértésnek.

 

A legvadabb hívek szemében a tolerancia nyugati ármány, amely gyöngíti az erőst. Az ő számukra Vona Gábor az igazságosztó, aki azokra a „selejtekre” sújt le, akik a „nagy magyar egységet” veszélyeztetik – márpedig egy Terminátor nem mutatkozhat gyöngének. A maszkját cukira cserélheti – de ebben az esetben őt cserélik le. Akkor viszont szakad a párt, és új hajnal hasadhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.