galéria megtekintése

Csapda

20 komment


Tanács István

Már eddig is jó néhány önkormányzat hozott határozatot arról, hogy támogatja a kormány aláírásgyűjtését a migránskvóta ellen. (Ezentúl majd nyilván a kormány által e tárgyban kezdeményezett népszavazást.) Lehet azon kacarászni, hogy innen (Kecskemétről, Orosházáról, Hódmezővásárhelyről stb.,) üzenjük Merkel asszonynak, hogy minekünk ő nem dirigál. És csakugyan, Merkel asszony politikájára a legcsekélyebb hatása sincs az efféle önkormányzati kukorékolásoknak. De nem is ez a céljuk. Ha van valami céljuk, akkor annak elősegítése, hogy érvényes legyen a népszavazás – az ellenzéki pártok bojkottfelhívása ellenére vegyen részt rajta a választójogosultak legalább 50 százaléka.

Orbán népszavazásának az egyébként az ellenzéki referendumok ellehetetlenítése érdekében magasra emelt részvételi küszöb a leggyengébb pontja. Minden másra cinikusan legyinthetnek. Hogy egy magyar népszavazás eredménye nem kötelezheti az uniót semmire? Na és? Hogy nemzetközi szerződések ügyében nem lehet népszavazást tartani? Dehogynem, ha akarják. Kecskeméten az ellenzék korábban ugyanilyen közgyűlési határozatot kezdeményezett Paks II. ellen. Arra azt mondták, semmi köze hozzá az önkormányzatnak, mert az alaptörvény szerint nem helyi közügy, hanem nemzetközi szerződés. Na de akkor miért helyi közügy a migránskvóta? Hát azért, mert a testületi többség annak tartja, a jegyző asszony, a törvényesség őre pedig azt mondja, hogy ez nem ellentétes az alaptörvénnyel.

A NER egzisztenciális félelemre épülő centrális rendszerében nem olyan magas korlát a más ügyekben nehezen megugorható 50 százalék. Ne beszéljünk most a haveri cégeknek agymosásra már jóval korábban odaítélt hárommilliárdról, bár az sem piskóta. Csak gondoljuk végig, hogy ha minden fideszes település elfogad egy ilyen határozatot – választókerületi elnökök járnak a polgármesterek nyakára, hogy el ne lazsálják –, ezt követően egy ilyen hűségeskü kötelezettséggé válik. A népszavazás kampányában erre hivatkozva fogják agitálni az állami, önkormányzati alkalmazottakat, közmunkásokat, udvari beszállító cégek tulajdonosait, és mindenkit, aki fürtszerűen függ tőlük, hogy tessék menni szavazni. Azt, hogy ki ment el, ki maradt távol, a létező legtörvényesebb úton regisztrálni lehet – és az üzenet az lesz majd, hogy aki nem szavaz, a hatalom ellen szavaz. Van itt már olyan fojtó légkör, hogy meglegyen az az 50 százalék.

 

De lehetne alkalom ez a népszavazás arra is, hogy aki utálja Orbán rendszerét, az igenis menjen el és szavazzon ellene. Ezt viszont a kérdés föltevése zárja ki. Azon a szavazólapon nem lehet olyan választ adni, amely a kormánypolitika szintjére emelt korrupció, az egészségügy és az oktatás lerombolása, a keményen dolgozó kisemberek megalázása és elszegényítése ellen jelent állásfoglalást. Csak arra lehet igent vagy nemet mondani, amit az ellenzéki pártok szimpatizánsainak többsége is kétszer meggondolna: azon az áron is kívánja-e Orbán eltakarodását, hogy jöjjenek csak a migránsok az ő városába is!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.