galéria megtekintése

Családi ügy

9 komment


Hargitai Miklós

Sajtóetikai alapelv, hogy a politikusok családi ügyeiben nem vájkálunk. Tehát a minőségi médiában a Rogán házaspár gyermekeinek vagy a miniszterelnök feleségének magánélete mindaddig nem válik hírek, tudósítások és riportok forrásává, amíg az érintettek – például valamilyen szőlő-/bányasztorival – saját jogon ki nem vívnak maguknak némi hírértéket.

A sokszor lesajnált magyar politikai sajtó komolyan vehető orgánumai (kevés tisztelet a néhány kivételnek) ebből a szempontból viszonylag konzekvensen dolgoznak: ha figyelték az elmúlt napokban, hogy a Népszabadság mennyire mélyült el mondjuk Orbán Gáspár megtérésének ­történetében (amelynek semmilyen politikai relevanciája nincs, ellentétben azzal, ha a miniszterelnök fia a VIP-páholyból nézi a vb-döntőt „magánemberként”), talán elfogadják, hogy nem minden alap nélkül állítjuk ezt.

De mit kezdjünk azzal a helyzettel, ha a politikai elit – az említett etikai szabályokat ismerve, nem kevés gátlástalanságot és cinizmust mutatva – tudatosan visszaél a családok érinthetetlenségével? Amikor a jegybankelnök unokatestvére az MNB-alapítványok pénzeltüntetési mutatványainak kulcsfigurája, amikor fb-elnökként a főügyész nejének kellene a sokmilliárdos stiklit kiszúrnia, de nem teszi, amikor minden, adózott jövedelemmel le nem fedett politikusi szerzemény a házastárs nevén (és annak titkos vagyonnyilatkozatában) található, amikor a megmagyarázhatatlan vagyongyarapodások révén már a gyermekek gyermekeinek is jutott egy-egy svájci bankszámla és budai maxigarzon, amikor az agrárminiszter rokonai az ölükbe hulló állami földek révén lassan fölküzdik magukat az oligarchák első sorába, amikor az államtitkár exfelesége lebukik egy Vaduzban elrejtett alapítvánnyal, amikor egy másik államtitkár ­fitneszedző párja talán még azon a szinten is figyelemre méltó 300 millióért licitál a földárverésen, amikor nem a fideszes képviselőnek, hanem csak az összes közvetlen hozzátartozójának vannak offshore cégei – akkor is előrébb való a család, mondjuk, a tiszta közéletnél?

 

És tényleg el kell hinnünk, hogy a felmérhetetlen nagyságú állami vagyonokról, monopoljogokról, előnyökről és javadalmakról döntő politikai szereplőknek nem a kézenfekvő magyarázat, vagyis a korrupció révén, hanem családi összefogással telik medencés luxusvillára, járásnyi birtokra, házvezetőnőre, kertészre, magántanárra, márkafetisizmusra, Ver­sace-ra és Vuittonra? Az is etikátlanság, ha a sajtómunkás ilyenkor megpróbálja megkapargatni a politikuscsaládok bel- vagy pénzügyeit?

Mondjuk az is lehetne egy etikai alapvetés, hogy nem söpörtetjük be a családtagjainkkal – illetve nem tesszük ezt magunk a családtagok mögé bújva – az állam (az adófizetők, a közösség, a nemzet) pénzét. Addig is, amíg az újságírók tökéletesre csiszolják a maguk normarendszerét, a megelőzés jegyében a másik oldalon maradhatnának ennél a kiindulópontnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.