galéria megtekintése

„Csak ülsz és meghalsz”

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 22. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Ötödik éve ül republikánus színekben az oklahomai törvényhozásban Mike Christian. A negyvennégy éves képviselő tavaly januárban azzal a törvényjavaslattal rukkolt elő, amely lehetővé teszi, hogy a rendvédelmi szervek pilóta nélküli gépekkel, drónokkal üldözhessék a bűnözőket.

A „nyomozati részből” Christian most egy nagy ugrással átváltott az ítélet-végrehajtásiba. Még az idén beterjeszti törvényjavaslatát arról, hogy Oklahoma térjen át a humánusnak nevezett kivégzésre. Vagyis vessenek véget a méreginjekció alkalmazásának, a légmentes sátorba vagy más hasonló helyre bezárt halálra ítélteket nitrogénnel vagy más nemesgázzal fosszák meg életüktől.

– Csak ülsz, gyorsan elájulsz és aztán meghalsz. Nem érzel fájdalmat, nem szenvedsz – nyilatkozta a politikus, aki a költségtakarékosságot is fontos szempontnak nevezte. Nitrogéngázas palackokat a barkácsáruházban is lehet kapni, olcsóbbak, mint a sortűzhöz használt töltények vagy a méreginjekciók. Kivégzőosztag elé elvben csak Oklahomában és Utahban lehet elítéltet állítani, a legelterjedtebb fecskendős méregkoktélok használatáról viszont komoly vita bontakozott ki az Egyesült Államokban.

 

Az elmúlt hónapokban súlyos incidensek kísérték a kivégzéseket: több halálra ítélt szörnyű kínok között vesztette életét. Januárban Ohióban Dennis McGuire haláltusája közel fél óráig tartott. Júniusban Arizonában két óra kellett ahhoz, hogy Joseph Woodnak beadják a méreginjekciót.

Amerikában az idén harminc kivégzést hajtottak végre. A múlt héten Texasban a gyerekrablásért és gyilkosságért még tíz évvel ezelőtt elítélt Lisa Coleman kapott halálos injekciót. Női bűnelkövetők ritkán jutnak ilyen sorsra. Mint a The Los Angeles Times megjegyezte: amióta 1976-ban a legfelső bíróság visszaállította a a halálbüntetést, tizenöt nőt végeztek ki; ez az azóta végrehajtott 1389 kivégzés alig egy százaléka.

Az ötven szövetségi államból eddig tizennyolcban törölték el a halálbüntetést. Az amerikai közvélemény továbbra is támogatja a kivégzéseket, de a pártolók és az ellenzők közötti szakadék egyre szűkül. Az elmúlt közel húsz évben a 78:18-as arány 55:37-re csökkent – derül ki a The Washington Post összeállításából.

E komoly mentalitásbeli változás érdekes módon kevéssé tükröződik abban a szintén széles körű vitában, amely a fegyverviselés tilalma, illetve szigorúbb engedélyezése körül zajlik. Az önvédelemhez, s a fegyverviseléshez fűződő jog mélyen beágyazódott az amerikai kultúrába, s a megdöbbentő ámokfutásokat követő fogadkozások is keveset változtatnak a közgondolkodáson.

Amerika és az egész világ joggal szörnyülködik az Iszlám Állam hóhérai által végrehajtott barbár lefejezéseken. Az ártatlan újságírók önkényes megölői és a súlyos bűnök elkövetői (akikről bírósági eljárással ítélkeznek, amiben azonban benne van a hibázás lehetősége is: egyszer kiderülhet, hogy ártatlanokat végeztek ki) közé egy pillanatig sem tennénk egyenlőségjelet. De a Közel-Keletről érkező hírek és videók elgondolkodtatnak-e bárkit is, hogy a XXI. században a szemet szemért elvnek van-e még jogosultsága?

Vagy éppen odafordul a világ, hogy igenis, a liberális demokráciák is csak így tudják megvédeni magukat ellenségeiktől – lásd a terroristákat „kilövő” célzott likvidálásokat. Mike Christian mindenesetre úgy gondolja: a nitrogéngázos módszerrel Oklahoma ismét az újítók közé léphet. A méreginjekciókat is ebben az államban fejlesztette ki egy törvényszéki orvos még 1977-ben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.