galéria megtekintése

Csak korrupció

6 komment


Batka Zoltán

Képzeljük el, hogy egy nap mondjuk a Vodafone és a Magyar Telekom vezérét – tényleg csak a példa kedvéért mondjuk, semmi kikacsintás, lehetne bármelyik más óriáscég vezetője is – lefotózzák, amint egy félhomályos bárban hosszan egyeztet egy ­kávé mellett.

A kép napvilágot lát. A két vezető a következő kávéját garantáltan a céges jogászokkal fogja elkölteni, már ha lesz még kedve iszogatni. A Gazdasági Versenyhivatal ennél vékonyabb bizonyítékok mellett is állapította már meg kartellmegállapodásra utaló találkozó tényét, ami utána százmilliókba fájt a cégnek. Ráadásul a borsos bírságon túl a cég tulajdonosai sem értékelik nagyra, ha a cégvezető-alkalmazottjuk a konkurens vállalat vezetőjével sutyorog, mivel az ő milliárdjaik bánhatják az összeborulást.

Nem véletlen, hogy az üzleti élet döntéshozói – még akkor is, ha a legjobb haverok voltak az egyetemen – kerülik az olyan presztízsromboló helyzeteket, amelyek miatt kénytelenek aztán olyan elképesztően béna és bárgyú hazugságot előadni, hogy ők a fociról csevegtek fél órán át a diszkrét bárban.

 

Magukat átkozhatják: miért nem mentek el magyar politikusnak? A nagyságrendekkel nagyobb értékek fölött sáfárkodó magyar politikus, például Bitay Márton Örs földügyi államtitkár, a trafikpályázatok és földpályázatok ifjú kormányzati titánja ugyanis nyugodtan löncsölhet az orrunk előtt a város kellős közepén fényes nappal egy luxusétterem kirakatában a földpályázatokon mindent vivő Mészáros Lőrinccel. Ráadásul nem sokkal a Fejér megyei földpályázatok soron következő fordulója előtt.

Éppen csak egy táblát nem akasztottak ki maguk elé, hogy „Hahó, itt mutyizunk!”

Miután pedig megláttuk, észrevettük, Bitay nyugodtan, széles mosollyal képünkbe mondhatja, hogy csak a fociról esett szó köztük a Greshamben. Aha. Mivel odaérkezésünk után még vagy húsz percig beszélgettek, ezért nyilván végigvették az egész magyar mezőnyt.

Tisztázzuk: igényes demokráciákban Bitay úr már nagyjából a lemondását körmölhetné egy ilyen helyzet után. Nálunk meg nincs botrány. Magyarországon csak a hanyatló Nyugat buta világcégei tartják fontosnak, hogy a vezetőik kőkeményen elkerüljék az ilyen súlyosan kompromittáló helyzeteket. A magyar közvéleményt viszont láthatóan nem zavarja, hogy az adómilliárdjainkkal trükköző politikusaink már a látszatra sem adnak, lusták még elkonspirálni is az egymás közti földosztást. Jellemző módon Bitay is csak azt kérte ki magának, hogy elmenekült volna a sajtó elől. Nem! Ő méltóságteljesen, emelt fővel és megfontolt léptekkel távozott a találkozóról. Ugyanolyan emelt fővel, ahogy Polt Péter ül a felcsúti stadionban egy tucat közpénzbitorló között, ahogy Rogán Antal bazsalyog Habony Árpáddal vagy ahogy Matolcsy György néz a kamerákba. Van ebbe valami kurucos: nem elég korruptnak lenni, annak is kell látszani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.