galéria megtekintése

Csak hogy...

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 20. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Csak hogy tisztán lássunk: az amerikaiak nem akartak a választások előtt robbantani. De nyilvánvaló, hogy Clinton vagy Obama nem véletlenül vette szájára Magyarországot. Sok van a számlánkon. Régóta gyűlnek a tételek.

Természetesen van egy rovat a különböző érdeksérelmeknek, de egyre hosszabb a demokratikus jogok, meg az úgynevezett politikai korrektség sutba vágásának sora is, amit az unió izzadva, különböző eljárásokat indítva, de éppen a politikai korrektség játékszabályainak tiszteletben tartásával nyugtáz, fed, int, majd zsebébe nyúl, fizeti, tudják, ami jár nekünk.

Már el is felejtettük, hogy svéd, osztrák államügyészek évek óta dolgoznak a Gripen-vásárlás körülményeinek kiderítésén, holott a napnál világosabb, kinek mi a világosabb. Az egyik tábornak az, hogy az amerikaiak tyúkszemére léptünk, a másiknál a megvesztegetés ténye, és valószínűleg mindkettő igaz.

 

Ez a mostani amerikai lépés szokatlan és kemény, csakhogy itt is előbb-utóbb szétválik, hogy kinek, milyen. Országon belül régóta a sértődött belpolitizálás a fontos, nemzetközi színtéren a külkereskedelem meg a keleti szél, ami mostantól még alaposabban át fog fújni rajtunk. Hogy milyen konkrét bizonyítékok gyűltek össze az amerikaiaknál, és kikre nézve terhelőek, hogy a korrupció mely fajtáiról van szó, azt a nagyközönség aligha tudja meg, de a nagyhatalmak sok információt képesek besöpörni, ők már csak ilyenek.

Fontos emberek országukba való belépésének tiltása azonban nem tartozik a szelíd diplomáciai figyelmeztetések közé. Ezzel a magyar kormányzati szervek is tisztában vannak, ezért már hetekkel előbb külön stáb foglalkozott az úgynevezett kommunikációs prevencióval. Nem véletlenül adott interjút múlt csütörtökön a Portfoliónak a fejlesztéspolitika kommunikációjáért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy az elmúlt időszakban sokan ingyenpénznek tekintették az uniós forrásokat, és emiatt 20–40 százalékkal felfelé árazták a beszerzési költségeket – de ebben gyökeres változás lesz.

A cél a korrupció elleni fellépés akár a bürokrácia növelésén keresztül is. Ezt sokan csupán a Simicska-birodalomnak szóló üzenetnek vélték, de feltűnő volt, hogy a Századvég (!) tulajdonában álló Napi Gazdaság ugyanezen a napon közölt exkluzív információt, hogy adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben. Válaszként az amerikai fél arra készül, hogy a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek az Egyesült Államokba való beutazását megtiltsa – írták.

A hír valószínűleg elővágás volt, egy későbbi hivatalos magyarázat előkészítése. Az amerikaiak neveket nem adhatnak ki, külügyminiszterünk várja az érintettek jelentkezését, s a bizonyítékokat – hazai kutakodást senki sem tart szükségesnek. Az ügy diplomáciailag bizalmas, pontosan ezért a kormánypárt a teljes nyilvánossággal operál. Ráadásul kedden az EP előtt ismét Magyarország a téma. Tehát újra szuverenitásunk megvédése a cél. A szabadságharc értelmezése két szálra bomlik.

Az euroszkepticizmuson túl fokozódó Amerika-ellenesség lesz úrrá a magyar polgárok jelentős részén, amit szakértők, cikkek fognak erősíteni nagyhatalmi pökhendiségnek, válaszcsapásnak, a hazai ellenzék manipulációjának minősítve a történteket. A helyzet feszültségét azonban egyre nehezebb lesz külföldi pávatáncokkal semlegesíteni. De idehaza még eltökéltebben fogjuk védelmezni a nemzet önrendelkezéshez való jogát, trenírozhat a Békemenet.

Csak hogy tisztán lássunk – de nem fogunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.