galéria megtekintése

Csak egy közös piac

3 komment


Dési András

Ha az európai integráció alapító atyái élnének, nagyot néznének, mi lett az általuk elképzelt és a kontinensen vívott háborúkat mindörökre kiiktatni hivatott együttműködésből. Eddig is léteztek különutak, speciális rendelkezések, de amit Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brit reformkövetelésekre válaszként a minap javaslatként letett az asztalra, az lényegében hadüzenet a szociális piacgazdaságnak.

A hangsúly a szociálison van, mert az Európai Unió évtizedeken át – az emberek, az áruk és a tőke szabad mozgása mellett – azon alapelvre is épült, hogy a szociális juttatások tekintetében nem lehet különbséget tenni uniós polgárok között. A keleti bővítéssel 28 tagúra bővített unióban persze szép számmal vannak államok, amelyekben a családi pótlék vagy a lakhatási segély töredéke annak, amit hasonló címen kapnak a gazdagabb országokban élők. S akadnak nem kevesen, akik visszaélnek a rendszerrel. Mégis az, hogy a kelet-európai munkavállalók hátrányos megkülönböztetésének lehetősége tartsa bent az EU-ban Nagy-Britanniát, hogy ez legyen a csali, amire a majdani népszavazáson ráharap a bulvársajtó által is heccelt szigetországi közvélemény euroszkeptikus része, ez bizony erősen elgondolkodtató.

A Tusk-javaslatcsomag első pillantásra azt a látszatot kelti, hogy David Cameron győzött. Diadalittas ökölvívóként, égbe lendített karokkal élvezhetné, hogy a neki udvarló Brüsszel, ez a sokszor elátkozott bürokratikus vízfej mekkora engedményeket tett. A tory kormányfő azonban nem ünnepelhet, mert kutyaszorítóban van. Az angol font ugyan köszöni szépen, jól érzi magát az eurózónán kívül, de gazdaságilag beláthatatlan következményekkel járna az Egyesült Királyság kilépése az unióból. A menekültválság láttán sok brit úgy érzi, jó az a Csatorna, de még jobb minél távolabb lenni a kontinenstől. A tory párt Európa-ellenes szárnya dühöng, mert a Tusk-papír szerint nem Londonban, hanem Brüsszelben döntenének arról, tényleg olyan katasztrofális-e a helyzet, ami megkívánja az EU-ból érkezett, főleg kelet-európai munkavállalók szociális járandóságainak felfüggesztését. Mert ha ez az engedély nincs meg, kötve marad London keze.

 

Kelet-Európából hangos tiltakozást nem igazán hallani. Míg a magyar külügyminiszter novemberben még brit belügynek nyilvánította a tervezett – s adott esetben több tízezer kint dolgozó magyart is érintő – megvonásokat, most eljutott odáig, hogy nincs baj, a szigorítások csak az újonnan érkezőkre vonatkozzanak. A kelet-európai kormányok magatartásán nincs mit csodálkozni, a „szociális" jelző és annak tartalmának kiiktatásán otthon is serényen dolgoznak. S ha a briteknek engednek, akkor előrukkolhatnak mások is, hogy ők szintén a közösségi szabályozástól eltérő különjogokat igényelnek. Vagyis minél több jogosítványt szeretnének nemzeti hatáskörbe visszaszerezni.

Bizarr átalakulás előtt áll Európa. Vissza a lezártnak gondolt múltba. Az unió egyszerű szabad kereskedelmi övezetté válhat. Egy közös piaccá, semmi többé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.