galéria megtekintése

Csak amit megeszel

2 komment


Tanács István

Mostanában számos cikk riogat azzal, hogy hamarosan összeomlik a nyugdíjrendszer, mindenki öngondoskodjék, különben éhen hal az élete végén.

Ebben van realitás. Ha kevesebben fizetnek (itthon) járulékot, akkor a nyugdíjalapban nem lesz annyi pénz, amennyit az eddigi arányok szerint ki kellene fizetni a nyugdíjasoknak. Bizonyos emberek, akik mindent csak pillanatnyi gazdasági, pénzügyi szempontból közelítenek meg, rögzítik: végre vége lesz az egyre tovább élni képes öregek 20-25 évnyi fizetett szabadságának! Tessék csak öngondoskodni, meg 70-75 éves korig dolgozni!

Csakhogy lehet-e (mekkora jövedelem fölött lehet?) félretenni a ma Magyarországon elérhető jövedelmekből? Például abból a pénzből, amit a minimálbér fölött azért ad zsebbe a munkáltató, hogy ne kelljen nyugdíjjárulékot fizetni? A munkavállaló pedig azért kénytelen elfogadni, mert arra kell gondolnia, hogy holnap mit eszik ő és a gyerekei, ha vannak, továbbá miből fizeti ki a rezsit, nem pedig arra, hogy mi lesz nyugdíjas korában.

Az emberek jó része – akinek nem volt nagyon rossz munkája, ezért nem ment bele tönkre – szeretne tovább dolgozni, és pénzt keresni 60, 65, 70 éves kora után is. De hol? Ma a legtöbb munkahelyen alig várják, hogy elmenjenek az idősebbek, akiknek még van munkaszerződésük, és az évek alatt emelkedett valamennyit a fizetésük. Míg ott vannak, a 30 évesekkel kellene versenyképeseknek lenniük. De ha egyszer valaki kikerül egy régi, még úgy-ahogy védett munkahelyről, nem talál másikat. Nemhogy olyat – semmilyet. Nem 70 évesen – 50 évesen sem.

 

Hol lehet itt idősebbeknek dolgozni és pénzt keresni? Persze valamilyen kímélettel – hogy ne pusztuljanak bele. Nálunk részmunkaidő sincs. Kivéve ha a munkáltató – papíron – azzal akarja legalizálni a minimálisnál is alacsonyabb bért.

Kérdés az is, hogy ha valaki nagyon fegyelmezett, és félretesz valamennyit, megtakarítása biztonságban van-e. Nincs. Sem az államnál, sem a pénzintézeteknél. Ne vezessen félre, hogy voltak országok és időszakok, amikor a középkeresetű emberek megtakarításai is adtak vonzó hozamot.

A 2008-as pénzügyi válságtól ennek máshol is vége. Nálunk pedig, ahol évszázadonként 4-5 rendszerváltozás volt, világháborúnyi átalakulási károkkal, tömeges elszegényedéssel, a társadalmi vagyon jó részének tönkretételével annak érdekében, hogy a többi részét politikai klientúráknak lehessen átjátszani, ott az ember nem lehet biztos sem abban, hogy az állami nyugdíjalap, sem abban, hogy a bankok, biztosítók egyáltalán visszaadják-e a befizetett pénzét. A mindenkori költségvetésből is lehet pótolni, ami a nyugdíjkasszából hiányzik – szavazatokban talán ki is fizetődik, de hosszabb távon ennek is súlyos mellékhatásai lesznek.

Hogy miért nincs itt nagyobb „pénzügyi tudatosság"? Az egyszerű bölcsességbe sűrített történelmi tapasztalat miatt: csak az a tiéd, amit megeszel. Így van – bár sajnos, hamar megéhezünk utána.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.