galéria megtekintése

Csak a szégyen

18 komment


Kácsor Zsolt

Gyalázatosan leszerepeltek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tegnapi közgyűlésén azok a tisztelt művésznők és művész urak, akik odamentek a Pesti Vigadóba, s egyetlen kérdés vagy hozzászólás nélkül megszavaztak mindent, amit csak meg lehetett. Sokan már akkor felemelték a szavazásra jogosító piros lapjukat, amikor a kérdés még el sem hangzott: meg se várták, hogy a levezető elnök befejezze a mondatot, ők már szavaztak, és természetesen igennel.

Elismerem, ha egyik pillanatról a másikra úgynevezett „akadémikus” lehetnék, s havonta egyszer 260 ezer forint életjáradékot kapnék érdemi akadémiai munkavégzés nélkül, akkor én is megszavaznék mindent – de azért idővel csak előterjeszteném azt a módosító javaslatomat, hogy az MMA betűszó ne Magyar Művészeti Akadémiát, hanem Magyar Megélhetési Akadémiát jelentsen.

Ennyivel tartoznék az igazságnak. Meg a hazámnak, amely nekem havi 260 ezer forintot fizet a semmiért. Ezért a pénzért a tisztelt művésznők és művész urak tegnap elmentek a közgyűlésre, kérdés és hozzászólás nélkül bólogattak mindenre, s megerősítették Fekete Györgyöt, az MMA elnökét abban a hitében, hogy ő tényleg egy valóságos, dinamikus, életerőtől duzzadó művészeti köztestületet vezet. Holott az MMA nem életerőtől duzzad, hanem a magyar adófizetők pénzétől. Ettől a szégyentől nem a művésznőknek és művész uraknak, hanem nekem ég az arcom. Hiszen olyan istenáldotta tehetségű, zseniális embereket láttam az akadémikusok között, mint például Haumann Péter, Jankovics Marcell és Temesi Ferenc.

 

Eszükbe jutott-e vajon egyetlen percre is, hogy miközben az MMA pénzforgalma három év alatt a négyszeresére nőtt, ebben az országban írók, költők, képzőművészek és zenészek ezrei munka és megélhetés nélkül nyomorognak? Megfordult-e a fejükben, hogy míg az Orbán-kormány a megélhetési akadémiát milliárdokkal tömi, ebben az országban irodalmi és művészeti lapok tucatjai szűnnek meg? Átgondolták-e, hogy miközben százezrek vándorolnak a zsebükbe, ebből az országból százezrek vándorolnak ki? Vajon igazságos-e, hogy az MMA az ingatlanjai felújítására száz- és százmilliókat elszórhat a mi pénzünkből, de rangos irodalmi lapok bedőlnek egy öt-tízmillió forintos forrásmegvonás miatt? Vagy ne kérdezzünk ilyet, mi, magyar adófizetők? Úgy gondolja az MMA tagsága, hogy ők ezért nem tartoznak felelősséggel? Ha így gondolják, akkor rosszul gondolják. Hiszen a tisztelt művésznők és művész urak az MMA közgyűlésén a saját felelősségüket is megszavazták.

S még akkor sem eszméltek fel, amikor a közgyűlésen Halász János volt kulturális államtitkár elszólta magát. Azt mondta, hogy „amikor a parlamentben az akadémiával foglalkozó törvényt elfogadtuk, akkor éppen erre gondoltunk, ilyen alapos, átfogó és felelősségteljes munkára".

Hát ez az.

Sajnos mi is éppen erre gondoltunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.