galéria megtekintése

Csak a dopping?

5 komment


Aczél Endre

Semmi okom kételkedni abban, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet (WADA) Dick Pound vezette különbizottsága rémisztő dolgokat fedett föl orosz sportolók eltussolt doppingolásáról, illetve edzők, szövetségi tisztviselők, sőt laboratóriumvezetők szerepéről a WADA félrevezetésében, megőrzésre rendelt „gyanús” vér- és vizeletminták eltüntetésében.

Mégis, van bennem egy kis rossz érzés a vehemencia miatt, amivel Pound, nyomában pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, nekirontott az oroszoknak, nemcsak egyes sportolók és sportvezetők, hanem az egész orosz atlétika kiközösítését követelve. Hosszú évekre visszamenőleg orosz olimpiai érmek utólagos elvételét látnák jónak.

A rossz érzés oka, hogy ebben a vehemenciában föltétlenül lecsapódik valami abból az oroszellenes (Putyin-ellenes) atmoszférából, ami ma a nyugati világot belengi. Holott épp egy orosz ember, bizonyos Andrej Baranov sportügynök, számos atléta futtatója fedte fel e disznóságok jelentős részét még tavaly tavasszal egy, a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF) letétbe helyezett levélben. Igaz, erre oka volt, hiszen egyik védencét, a maratonfutás királynőjét, Lilja Sobuhovát az orosz szövetség két vezetője 450 ezer euró (nem vicc!) erejéig kifosztotta, cserében azért, hogy az atlétanő doppingolását eltussolják és engedjék őt a londoni olimpiára.

 

Miközben Primo Nebiolónak, az IAAF legendás elnökének a nevét a torinói atlétikai stadion őrzi, Nebiolo volt az, aki az atlétika csúcsszervét pénzcsináló automatává fejlesztette. Ma egy atléta nagyon sok pénzt kereshet rajtpénzekkel, győzelmi honoráriumokkal, szponzorációkkal. Előtte ilyesmi nem létezett. Amint megjelent a pénz, megjelent a „doppingbarát” küzdelem is érte. És nem csak a sportolók, a főnökeik is gazdagodni akartak, és tudtak is.

Az igazi disznóságok nem jelentéktelen orosz atlétanők doppingcseleiben manifesztálódtak, hanem a nemzetközi sportszervezetek csúcsain. Na és a foci... Blatter meg Platini meg a FIFA és az UEFA fél vezérkara. Hogy is került – ez a vesszőparipám – a legutóbbi labdarúgó Eb rendezési joga Ukrajnához és Lengyelországhoz? Hát Blatter ukrajnai „érdekeltségei” miatt. És most fel akarják függeszteni az orosz atlétikai szövetséget, kizárni a ­riói olimpiáról, miközben az IAAF szinte egész volt, hivatásszerűen tussoló (nem orosz) vezérkara rendőrségi vizsgálat alatt áll, az elnökkel az élen; és még senkinek nem jutott eszébe felfüggeszteni a FIFA-t meg az UEFA-t (vö. orosz vébé, katari vébé), de még a velejéig korrupt lengyel és ukrán szakszövetségeket sem.

Pound úr azt mondja, az orosz atlétika disznóságai „a szovjet rendszer üledékének” tekinthetők. Kacagnom kell. Az általam említetteknek meg azoknak a „többeknek”, akik a brit atlétikai szövetség elnöke szerint ugyancsak „rendszerszerűen” űzték a doppingcsalásokat, ugyan mi közük a 25 éve halott szovjet rendszerhez?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.