galéria megtekintése

Cirkuszstratégia

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 27. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Meghökkentő gyorsasággal reagált a kormány a váratlan veszprémi vereségre, elvégre már kedden bejelentette, hogy Fekete Péter, a békéscsabai színház igazgatója nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztosként folytatja.

Nyilván az „Egykerekű kempingbiciklivel influenzás albínó fókán dupla szaltózni” szám regionális problémából össznemzetivé emelése lehet egyebek mellett a direktor küldetése, ami alighanem legalább olyan komplex misszió, mint dr. Guller Zoltáné. Az utóbbi feladata például a Nemzeti Táboroztatási Koncepció kidolgozása. Ez már csak azért is hasznos, mert ennek is köszönhetően a következő kormány okkal tenné programja pillérévé a Nemzeti AntiCapsLock Stratégia meghirdetését. Hiszen a 2000-es évek Magyarországán alapvetéssé vált: igazán komoly dolog az, amit nagybetűvel írnak. Pedig ennek ellentmond az atomfizika vagy az agydaganat karrierje. Arról nem szólva, hogy bármilyen miniszteri maskarába öltözött bohóctréfát az tenne inkább hitelessé, ha életében legalább egyszer egyeztetne alanyt és állítmányt szórakoztatóipari műfajban tett látogatása alkalmával.

Ám mintha nem lenne elég baj, hogy annyi gondolat és szellem maradt az állammal bármilyen kapcsolatban lévő területen, amennyi a Szahara-túrával spékelt egyiptomi búvárkodásra befizető hóemberbe szorult, rendszeres kísérletek történnek a változás reménytelenségének igazolására.

 

Ezúttal a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala segített a fenti tétel bizonyításában. A szervezet illetékesei azt szeretnék, ha március 15-én 15 órakor minden olyan településen, amelynek van Kossuthról, Petőfiről vagy március 15-ről elnevezett közterülete – és szerencsére szinte mindegyiknek van –, a helyi lakosok oda vonulnának, s együtt szavalnák el a Nemzeti dalt. Az ötletgazdák szerint a közös versmondás erősítené a nemzeti összefogást. Hát innen már tényleg visszalépés lenne a Monty Python is.

Azon kár lenne csodálkozni, hogy ebben az országparódiában fellépnek a komplett iparágak lenyúlásához asszisztáló kormány morálügyi előadói is. Rétvári Bence és Novák Katalin államtitkár a szegedi Ságvári gimnáziumot szeretné átnevezni, mert, ugye, kommunizmus. Ötletükkel épp akkor küldik meg a nyilvánosságot, amikor Kubatov Gábor újságírókra hív rendőrt, mert a kollégák kérdeznek. És nincs is ezzel az egésszel semmi baj. Azzal sincs semmi probléma, ha a kormány az értelem száműzésén kívül semmi egyebet nem sorol már feladatai közé, elvégre a gyermekéhezés az demagógia, a szegénység ellen meg ott vannak a startupok és Andy Vajna. Az is papírforma, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint, aki a kormányfő személyét támadja, az egyetért a politikájával.

Ebben a közegben viszont tényleg az maradt az egyetlen legitim kérdés: miért nem kapott még kormányzati feladatot a Fővárosi Nagycirkusz sztárja, Sandra, a borotváló elefánt?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.