galéria megtekintése

Címer Frei

3 komment


Rab László

Megoldódott a települések talán legnagyobb problémája. Ha XIX. századi költők volnánk, úgy fogalmazhatnánk, hogy „kibillent a kátyúból” a megfeneklett önkormányzatiság, mert Semjén Zsolt vezérletével megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Címer Bizottság. A vadászati és belovaglási kérdésekben otthonosan mozgó miniszterelnök-helyettes immáron heraldikai szakértők bevonásával segíti – idézet következik, lehet menekülni – „a helyi és nemzetiségi önkormányzatok jelképeinek szakszerű megalkotását”.

Rendben lesz tehát a szimbóleumok világa. Nem fordulhat elő, hogy a kormányzati segítséggel fürdővárossá magukat felküzdő falvak strandpapucsot tegyenek a címerükbe. Lesz egy fennhatóság, Semjén úrral és a heraldokkal (akik már a középkorban is megmondták, szabályos-e a czímer), folyamodványt lehet hozzájuk benyújtani, tessenek megmondani, milyen legyen a jelkép, mely alá a nép összeterelhető.

A bizottság munkájára nagy szükség van, ezt igazolja, hogy már rögtön az első ülésen (az ügyrend elfogadása után!) a címergrémium beletemetkezett a munkába, amikor (Havasi Bertalan szíves közlése) „Felsőlajos, Szombathely, Kiskunlacháza és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye címerével kapcsolatos javaslatokat tárgyalt meg”. Csak remélni tudjuk, hogy nem lesz baj a szombathelyi címerben jelenleg látható félholddal meg a hatágú sárga csillaggal. Igaz, most, hogy Semjén Zsolt feltűnt a láthatáron, kicsit aggódni kezdtünk a Vas megye címerében a vármegye tornyára rátelepedett struccmadár miatt. Nehogy baj legyen ezekből a gyanús csillagokból meg a bevándorló jómadarakból!

 

Komolyra fordítva a szót, egyáltalán nem bánjuk, hogy Semjén úr miniszterelnök-helyettesi minőségében ilyen súlyos szakkérdésekkel foglalkozik. Abban bízunk, hogy az efféle bizottságokban tárgyalva viszonylag kevés kárt tud okozni. Végül is az, hogy a felsőlajosi címerben érvényesül-e a színre szín és a számra szám szabálya, nem olyan veszélyes kérdés, mint hogy nyitva legyenek-e az üzletek vasárnap Magyarországon. Ha Semjén Zsolt a címertannal bütyköl (vagy urambocsá vadászik), az a teljes magyar sorsközösség számára hasznos. Üzenhetne éppen hadat is az ellenünk fenekedőknek, de ezeket a súlyos feladatokat szerencsére leveszi a válláról Szijjártó Péter vagy maga Orbán Viktor.

Arról ne is szóljunk, hogy a címeres bizottságban ott ül a KDNP általában láthatatlan elnöke mellett Bertényi Iván és Pandula Attila is, ami azért megnyugtató. A kisujjukban van ennek a kis országnak az összes heraldikai problémája. Ha Semjén Zsolt fantáziája véletlenül megszaladna, és mondjuk a Fidesz–KDNP pártszövetséget hatlábú oroszlánként szeretné láttatni a pajzson, a professzorok – akik megoldottak már ennél nagyobb gondokat is – udvariasan lefogják a kezét.

Nincs itt hiba, jól ki lett találva ez a bizottság. Amúgy pedig javasolnánk, hogy Semjén Zsoltnak találjanak fontos feladatokat más bizottságokban is. Teendője legyen elvont, mi, az egyszerű köznép gyermekeiként ne is értsük, mivel foglalkozik.

A lényeg, hogy addig se politizáljon. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.