galéria megtekintése

Célpontban a polgár

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 29. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Az előzetes alapján tegnap újfent nem annyira a központi vagy helyi hatalom önkénye, visszaélései kerültek célkeresztbe a Hír TV híres oknyomozó műsorában, hanem azon hatalomtalanok egyik „arca”, akik az utóbbi időkben rossz véleményüknek mertek hangot adni a hatalom viselt dolgait illetően.

A Célpont egy ideje célpontot váltott: elő szokott velük is fordulni, hogy a nyilvánosságot nem a hatalom állampolgári kontrolljának érdekében használják, hanem az állampolgárok hatalmi kontrollálásának érdekében. A huszonéves egyetemistákat kellett egy időben leleplezni Hillary Clinton, Soros és Bajnai sötét ügynökeiként, az ő bomlasztó tevékenységük feltárását követte nemrég a hír, hogy más egyetemisták meg Marx A tőkéjét olvassák, olyanok is akadnak köztük, akik még jegyzetelni sem szégyellnek közben. A szociális és szabadságjogokért küzdő civilek is idegen zsoldban szervezkednek illiberális államrendünk megdöntésére, a norvégok láncos kutyái. És valóban, mi más is lehetne az, aki a nemzet egységes, Orbán Viktor mindenkori álláspontjában megtestesülő véleményének ellene mond, mint belső bomlasztó, a végre kormányon lévő haza ellensége?

Nos, lehet még például „drogos”, vagyis dekadens, nagyvárosi, deviáns életformájú szörnyeteg. Ez a nyomorúságos „kommunikációs trükk”, a „drogozást” misztifikáló gyűlöletkampány tökéletesen alkalmas rá, hogy elfedje: egyfelől fiatalok és immár középkorúak meglehetősen régen tömegessé vált fogyasztási szokásairól van szó, bizonyos fokig életformakérdésekről is, másfelől a „drogok” fogyasztásával járó népegészségügyi kockázatokat ez a pánikot növelő stigmatizálás éppen nem segít kezelni.

 

Ezúttal Várady Zsolt iWiW-alapítóról van szó, akiről a Hír TV „kiderítette”, hogy 11 évvel ezelőtt eljárást indítottak ellene, mert minimális mennyiségű cannabist találtak nála. Az ostoba magyar szabályozási keretek között sem került sor vádemelésre, Várady vállalta az elterelést. Ennyi: 11 évvel ezelőtt egy állampolgár, számos más állampolgárhoz hasonlóan, füvezett, lebukott, és részt vett egy „elterelő” programon. Aztán bő egy évtizeddel később ki merte nyitni a száját.

Két lehetőség van: vagy nem ügy önmagában, hogy Várady (ahogy e sorok írója és Váradyéval nagyjából közös generációjuk nem csekély része) szívott huszonévesként, vagy ha igenis baj, akkor társadalmi-népegészségügyi probléma, ezért aligha segít rajta, ha Váradyt ezzel próbálják elhallgattatni. Egyébként a rendkívüli horderejű ügy bemutatása felvetheti különleges személyes adat problémás kezelésének lehetőségét is.

De már rég tudjuk, hogy ez az individualista nyafogás nem sokat számít az egyéni érdeket a köz (vagyis a hatalom) érdekének alárendelő centrális erőtérben. Azt látjuk csak, amit a civilek hatósági vegzálásakor is volt már alkalmunk megfigyelni. Azt, hogy hogyan működik a Tusnádfürdőn megígért illiberális állam a gyakorlatban. Rágalom, hogy Orbán Viktor „hazudik”. Nagyon is tartja a szavát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.