galéria megtekintése

Cannabisszal tisztulni

0 komment


Hajba Ferenc

Mindegy is, hogy kinek jött meg az esze az egészségügyi államtitkárságon, elődei hiányosságait, bűneit pótolni már nem lesz képes. A rákos betegek fájdalmának, a sugárkezeléshez társuló hányingernek az enyhítését és a szklerózis multiplex okozta izomgörcsöket utólag már nem tudja elmulasztani.

Pedig volt, van rá szer, mely csodákra ugyan nem képes, nem szünteti meg a tumort, mint egy torokgyulladást, de a világ nagyon sok országában a rák, a szklerózis multiplex, a gerincsérülések kiváltotta súlyos fájdalmak kezelése elképzelhetetlen nélküle. Ez pedig a cannabis, a kenderszármazék, amihez Magyarországon kizárólag a bódulat, a szex, a bűnözés, az önsorsrontás riasztó képe társul. Ezért a magyar beteg a folyamatosan fizetett járuléka ellenére mindeddig korlátolt ideológiai és takarékossági okokból nem jut hozzá a kínokat enyhítő szerhez. Nemrég azonban azt olvastam a közszolgálati híradó honlapján – mégiscsak a kormány kisdobosa! –, hogy az egészségügyi államtitkárság szerint a cannabis használata indokolt lehet a gyógyászatban. Ezért újra megvizsgálják a kezelés biztonságát, ­noha Zacher Gábor toxikológus szerint nem kellene feltalálni a meleg vizet, mert ezek az úgynevezett THC-s kezelések több országban jól működnek.

Valamivel hátrányosabb helyzetben vannak Magyarországon az ugyancsak ellenségnek kikiáltott abortusztabletták, bár forgalmazásuknak már jogi akadálya sincs, sőt azt szakmai szervezetek ajánlják, ám nagyon nehezen hozzáférhetők. A tabletta nem veszélytelen, de alkalmazása lelkileg, testileg elviselhetőbb, mint amikor a nőt kikaparják.

 

A két kérdés nem utalható csak az egészségügy döntéskörébe, nem mintha politikusok ítéletében feltétlenül bízhatnánk. A fő kérdés az, hogy rendelkezhet-e saját testével az ember. Dönt­het-e úgy egy nő, hogy a tablettát választja? Megkövetelheti-e a rákos beteg, hogy a leghatékonyabb módszerrel enyhítsék fájdalmait? Ha a saját testünkről nincs döntési jogunk, akkor hogyan számítsunk itt közösségi szabadságra? A Magyar Narancs idéz egy szakembert, aki szerint az abortuszok száma Hollandiában a legalacsonyabb, mert a nők itt rendelkeznek a legnagyobb szabadsággal. És általában is azokban az országokban, ahol a tablettát bevezették, nem emelkedett a terhességmegszakítások száma.

A magyar kormány azonban nem felelőtlen, nem szolgáltatja ki állampolgárait. Eldönti helyettünk, meddig lehetnek urai a saját testüknek. Ha akarják, visszaszorítják a kábítószeres tűcsereprogramot – ezzel az AIDS és a hepatitis C veszélyét terjesztik – csak azért, hogy a kerület rendteremtő polgármestere megdicsőüljön választói előtt.

Addig már eljutottunk, hogy a legsúlyosabb helyzetben ­lévő ­betegek előtt sem titkolják kilátásaikat. Csak azt nem mondják el, hogy elvileg milyen fájdalomenyhítő megoldások közül választhatnak, ha a felettesek engedélyeznék. Önrendelkezési joga ugyanis gyakran nemcsak a betegnek, de az orvosnak sincs. Valamit most visszakaphatnának belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.