galéria megtekintése

Caligula lovai

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Ismerik a „meztelen a király” mesét, amelyben mindenki dicséri az uralkodó csodaszép ruháját, s csak egy gyerek mer felkiáltani: de hiszen nincs rajta semmi, meztelen. Nos, nálunk mostanában ez nemzeti játékká válik. Szeretnénk úgy tenni, mintha még olyan lenne ez az ország, mint egy normális demokrácia, miközben már nem az.

Mocsai Lajos
Mocsai Lajos
Kovács Tamás / MTI

Legutóbb a Magyar Akkreditációs Bizottság gondolta, hogy kemény hangú nyilatkozatával el tudja téríteni a parlamentet a lex Mocsai néven elhíresült törvénymódosítástól. Attól a hagymázas ötlettől, hogy egy nagyszerű, ám mindenféle tudományos stallumot nélkülöző kézilabdaedzőt tennének meg a Semmelweis Egyetemtől önállósuló Testnevelési Egyetem rektorának. Ehhez olyan törvényt fognak lenyomni a parlamenten, amely szerint ezentúl nem kell feltétlenül doktori fokozat ahhoz, hogy valakiből rektor legyen.

 

Menni fog.

A szokásos módon egy egyéni fideszes javaslat szerint a sporthoz kapcsolódó felsőoktatásban olimpián, paralimpián vagy siketlimpián elért 1–3. hely is elég lesz, illetve a művészeti területeken egy Kossuth-díj, illetve kormány- vagy miniszteri kitüntetés. Mellékesen az egyetemektől elvennék azt a jogot, hogy javaslatot tegyenek oktatóik kinevezésére. Nehogy már a professzorok miatt ne lehessen föléjük helyezni bárkit, aki a kormányfő szívének kedves.

Minőség, tudományos színvonal? Elavult dolgok ezek! Majd a Magyar Olimpiai Bizottság (lásd doktor Schmitt) vagy a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia megmondja, ki lehet vezető. A Magyar Tudományos Akadémia is megkapta ezt a jogot, bár az új vezetést aligha kérdezték meg erről.

Az akkreditációs bizottságnál, úgy látszik, mindez kiverte a biztosítékot. Nem csoda. A felsőoktatás minőségbiztosítási mércéjeként szolgáló testület hamarosan európai felülvizsgálat elé kerül, és mint maguk is megjegyzik, ilyen helyzetben kétséges az európai felsőoktatási akkreditációs szervezet (ENQA) – amúgy a felülvizsgálatig az év elején felfüggesztett – tagságának fenntartása. Az egyetemi tanárok presztízsét megkérdőjelező javaslat hatalmas erkölcsi és anyagi károkat okozhat a magyar felsőoktatásnak – fogalmaz a MAB közleménye. Azért a felsőoktatásért, amelyért még kevesebben fognak fizetni, s a költségtérítésesek, illetve a külföldi diákok számának vélhető zuhanása ellen az egyetemek fölé kinevezett kancellárok sem tudnak majd tenni. Na és? A kormányfőt nem érdekli Európa, amint legutóbbi beszédéből is kiderült.

Februárban az MSZP már figyelmeztetett a MAB kizárásának lehetőségére, ám akkor a tárca és maga a MAB is visszautasította a bírálatot. Most már a Batthyány körös elnök, a mérsékelten konzervatív Balázs Ervin vezetésével felálló testület is kiállt a problémával a nyilvánosság elé, sőt elvárja a parlamenttől, hogy „megfontolt, a minőséget garantáló felsőoktatási törvényt fogadjon el”.

Kétségtelenül vannak külföldi példák arra, hogy adott esetben jelentős életművel rendelkező mérnököket úgy vonnak be a felsőoktatásba, hogy speciális, ám a valódi egyetemi tanárival nem egyenlő címet adnak nekik. Ezt az MTA és a MAB is megtehetné. De hogy boldog-boldogtalant professzornak nevezhessenek ki, ezt senki sem gondolhatja komolyan. Persze Caligula lova is lehetett konzul…

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.