galéria megtekintése

Bűz

13 komment


Lencsés Károly

Gyalázatos kutyakomédia, ami a Magyar Nemzeti Bank és az alapítványai körül folyik. Gyalázatos volt már akkor is, amikor fogalmunk sem volt arról, mire készül a miniszterelnök jobbkeze. Amikor nem is sejtettük, hogyan készülnek kitalicskázni százmilliárdokat jegybanki alapítványokba, hogy azután a közpénzjellegét elveszítő tetemes summát támogatásként rokonok, barátok és ismerősök között osszák szét.

Ám egyszer csak kiderült, hogy Pallas Athéné elnevezéssel egész hálózat alakul. Akkor gyorsan jött a felismerés: itt valami bűzlik. Hiá­ba próbálkozott azonban bárki, hogy közérdekű információhoz jusson, mert az alapítványok semmiféle adatot nem szolgáltattak ki. A biztonság kedvéért pedig Bánki Erik fideszes képviselő még törvényjavaslatot is előterjesztett, amely szerint nem tartozik az emberekre, mit művelnek a Zeusz legkedvesebb gyermekének, a bölcsesség istennőjének nevét bitorló nemzeti banki szervezetek.

Az alapítvány elkülönül az alapítótól, s ez utóbbinak semmi köze hozzá, mi történik az általa átengedett javakkal – érveltek kormánypárti politikusok. Csakhogy jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy az MNB az átruházott vagyon feletti rendelkezési jogot legalább az egyik alapítványánál biztosan nem adta át, mert a döntéshozó testületekben – törvénysértő módon – az általa kijelölt tagok ülnek. Verdikt nélkül tudni, a többinél is hasonló a helyzet.

 

Mindezt már a köztársasági elnök sem nyelte le, hiszen az alapítványok pénzügyeinek titkosítására vonatkozó törvény kapcsán – amit a fideszes többség megszavazott – előzetes normakontrollt kért. És kapott.

Az Alkotmánybíróság mindenkire kötelező határozatban kimondta: közpénzzel gazdálkodó szervezetek esetében a működésre és a gazdálkodásra vonatkozó információ visszatartása nem indokolható. Nem sokkal korábban a Kúria is jelezte, hogy a támogatásban részesülők adatait ki kell adni. Még ha ők kivették is a magánszemélyeket.

Az ítéletben foglaltaknak az alapítványok a múlt héten eleget is tettek, és azóta nemcsak sejtjük, hanem tudjuk is: jelentős részben haveri – rokoni – holdudvari cégekhez vándoroltak tíz- vagy százmilliók. Homályban legfeljebb az maradt, kik lehetnek a személyiségi jogi védelem mögé búvó civilek. És civilek-e?

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ellenzékiséggel vagy forradalmi izgatottsággal aligha gyanúsítható elnöke viszont ismét közbeszólt. Álláspontja szerint azoknak a közpénzzel gazdálkodó szervezeteknek – és ilyenek a jegybank alapítványai is –, amelyek pályázati úton támogatnak bárkit, közzé kell tenniük, kik a kedvezményezettek. Legyenek akár magánszemélyek.

Az állásfoglalása egyelőre senkit nem kötelez semmire, de elgondolkodni azért érdemes rajta. Azt nem tudni, hogy a Pallas Athéné Alapítványoknál ennek az üzenetnek lesz-e foganatja, ám a kutyakomédiának előbb-utóbb vége lesz, és pontosan megtudjuk, kinek osztogatja a pénzünket a nemzet jobbkeze.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.