galéria megtekintése

Büszke vár

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Bécs regnáló polgármestere, Michael Häupl hálás volt, hogy szélsőjobbos kihívója, Heinz-Christian Strache nem relativizálta kijelentését, hanem elismételte: a háború még nem ok a menedékjogra. „Ennél pontosabban nem lehet kifejezni, mi az, ami minket elválaszt egymástól” – mondta a szociáldemokraták kampányzáró rendezvényén az osztrák főváros polgármestere.

Európa vasárnap arra figyelt, Häupl vagy Strache irányíthatja-e a következő években Bécset. Előbbi régi bölény, két évtizede áll a városháza élén. Utóbbi a feltörekvő politikusgeneráció tagja, külsőségeiben menedzser, politikai tartalmában opportunista. A végeredményt értelmezni akaróknak megtették azt a szívességet, hogy hűek maradtak önmagukhoz. Häupl nem engedett a menekültválság humánus kezeléséből, hangsúlyozta, hogy annak hullámaival Bécs képes megbirkózni. Vele szemben a szélsőjobboldali Strache a bezárkózást hirdette, még ha ez képtelenségnek bizonyult is az elmúlt hónapokban.

Nem javasolnánk, hogy messzemenő következtetést vonjanak le politikusok és véleményvezérek közel egymillió bécsi választó döntéséből. Hisztéria idején nehéz leszűrni a tanulságokat. Strache kudarcának örülünk, de ettől még meg kell találni az utat a rettegő polgárokhoz. Häupl győzelmével sem söpörhetjük félre azok félelmét, akik attól tartanak: a többségében muzulmán menekültek gyökeresen átváltoztatják Európát. Elég a felismerés, hogy a sikerhez még e viharos hónapokban sem kell feladnia önazonosságát egy politikai erőnek.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.