galéria megtekintése

Bűn és bűn

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 05. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

„Áldás van a bűnmegelőzésen”, én most már tudom. Kaptam ugyanis e címmel egy sajtóközleményt, amiben azt írták, hogy az ózdi rendőrkapitányság egyik munkatársa múlt vasárnap, a borsodi város Lomb utcai templomában, a tíz órai szentliturgiát követően bűnmegelőzési előadást tartott a megjelent időskorú lakosságnak. Beszélt a zsebtolvajlásról, az alkalmi lopásokról, majd a besurranó tolvajokkal szembeni védekezés és megelőzés módjairól adott „megszívlelésre érdemes tanácsokat”. Utalt az „egymásra figyelés fontosságára”, és elmondta azt is, hogy a „bűnmegelőzési praktikák alkalmazása csökkentheti az áldozattá válás lehetőségét”.

Olvasom, az ózdi rendőrkapitányság célja, hogy a legkisebb településre is eljussanak az időskorúaknak szóló előadások, hogy aztán a szépkorú lakosság elkerülje az áldozattá válást és javítsa egyben a biztonságérzetét. (Újságíró-iskolában direkt tanítanám a rendőrségi sajtóközleményeket, mint külön műfajt, az egyszer szent...)

Vegyünk most egy átlagos, idős, ózdi nyugdíjas házaspárt. Ez persze épp az átlagtól eltérő lenne, mert a házaspár férfi tagja valójában évekkel korábban elhalálozott, a nyugdíjkort aligha érte meg. Tüdejére árnyat köpött a kohó gonosz pora, láthatatlan rácsot vertek rá az alig látható vascsillámok. Vagy negyvenévesen kiszaladt alóla a gyár, ő meg ivott, amíg bele nem pusztult a rászakadt semmittevésbe. Ha mégis megfutotta nagyjából egészségben a hatvanat vagy a korkedvezményest, akkor nem sokkal utána infarktust, agyvérzést kapott, leamortizálta az ózdiság.

 

Tegyük fel mégis, hogy találunk egy idős házaspárt, mindkét tagja életben van. Ott ülnek a templomban. Ez persze megint csak „átlagon felüli”, mert az átlagos idős ózdi házaspár nem jár templomba. Fáj a lába, eszi a köszvény. Nem jó a szeme és nem telik már új szemüvegre sem. Felöltözni, felvenni a fekete szép ruhát, meg az egy szem szövetnadrágot túl megterhelő, jobb otthonkában, jobb kopott melegítőben. A rádió amúgy is közvetít vasárnap délelőtt szentmisét, minek azért templomba menni. Egyáltalán: kimenni az utcára?

Ám ha ott ülnek mégis, túl megannyi akadályon, sorsbuktatón, veszedelmen, akkor képzeljük el megtisztulásra, feloldozásra váró lelküket. Egymás karjába kapaszkodnak. Állandó helyük van, a padra ők koptattak múltat. Csüggnek a tisztelendő minden szaván, reszketeg hangon éneklik az énekeket, Pál apostol levelei mintha eleve nekik szólnának, és nem a korinthosziaknak..

Erre megjelenik egy rendőr alezredes, és azt mondja nekik, hogy féljenek. Zárják magukra az ajtót, ne engedjenek be idegeneket, kérjenek azonosító okmányt postástól, rendőrtől, villanyszerelőtől, sőt – továbbra is Deák Billel szólva – szomszédtól, gázostól, díjbeszedőtől, handlétól, szódástól, képkereskedőtől, házmestertől, a fiától, s még a kéményseprőtől is.

Hangzik el mindez abban a városban, ahol második országlása kezdetén maga a miniszterelnök ígérte meg, hogy két hét múlva rend lesz.

Igazgyöngyként aláhulló szavait vajh’ mi fényben tünteti fel most egy profán bűnmegelőzési előadás az isten házában?

„Az igazság ellen nem tehetünk semmit, csak az igazságért.”

Korinthosziaknak írott második levél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.