galéria megtekintése

Bukóforduló

8 komment

A szerk.

Orbán Viktor keveset kockáztat, amikor Donald Trump óvatos vagy épp óvatlan támogatói közé lép. Méghozzá azért, mert Trump az egyetlen esélye arra, hogy valamit nyerjen az amerikai elnökválasztáson. Még akkor is, ha az erről szóló magyarországi közbeszédben versenyző történetek másként mutatják be a helyzetet. Az egyik narratíva szerint Orbán a késbe rohan, amikor beáll Trump mögé, akit még saját pártelitje sem támogat. A másik arról szól, hogy a demokrata párti külpolitika geopolitikai kockázat, maga a migránsparadicsom, továbbá Clinton győzelme a korrupt elit uralmát konzerválná a néppel szemben.

Ezek a megépített világmagyarázatok messze esnek a realitásoktól. Az persze igaz: opció lenne, hogy Orbán nem gyakorolja amerikai választójogát, hanem figyelmesen hallgat.

Ám ha nem ezt válaszotta, akkor fontos rögzíteni: nem kizárt, hogy Trump lesz az elnök. Mai tudásunk szerint Clinton a favorit, de szó sincs arról, hogy eldőlt volna a verseny. Azaz Orbán nem „nullaszázalékos" eséllyel játszik, és akkor nincs miért kívül maradnia. Elvégre a többi republikánus között nem akad természetes szövetségese. Sőt, a héják aligha tűrnék a putyini Oroszországgal ápolt barátságot úgy, ahogyan egyelőre a demokraták teszik. Ez – jelenlegi nyilatkozatai alapján – csupán Trumpnak elfogadható, azaz Orbán számára ma ő az ideális republikánus. (Értékek régóta nem zavarják, csupán érdekek mozgatják.)

 

A demokrata pártiak között viszont alig van rosszabb lehetőség számára, mint Hillary Clinton, aki korábban nyíltan bírálta. Alighanem keményebben is reagálna az orbáni külpolitikára, mint az Obama-adminisztráció teszi. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy bárki is vezeti majd a szuperhatalmat, megőrizheti helyét a külügyben a térségért felelős Victoria Nuland, ami viszont alighanem kizárná a kapcsolat ugrásszerű javulását.

Ezen a játéktéren Orbán számára kicsi a mozgástér, de a ri­zikó is. A Clinton-stábnál aligha javítaná megítélését, ha egyensúlyozna a két jelölt között, ám Trump sikere kis sanszot kínálna a jobb tárgyalási helyzetre. Ha minden úgy alakul, ahogyan arra ma számítunk, a miniszterelnök ebben a játékban vereséget szenved. Csakhogy akkor is vereséget szenvedne, ha nem is próbálkozna a meneküléssel. Orbánék története nem arról szól, hogy hisznek Trumpban. Csupán abban hisznek: vele talán megúszhatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.