galéria megtekintése

Bukás és bátorság

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Ahogy ma látszik, Lázár János mint politikus elbukott. Ez történt vele, mert nincs elég bátorsága.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök csak hétfőn ismerteti, hogyan képzeli el a munkamegosztást a személyes kabinetfőnökké emelt Rogán Antal és Lázár János kancelláriaminiszter között, milyen feladatokat és felelősségeket ró rájuk, ma úgy látszik, hogy Lázár stratégiája nem jött be. Hiába hajtott végre sikeresen számos kulcsfeladatot az elmúlt években.

Hiába alakította át és pörgette fel az uniós támogatások rendszerét, hiába verte végig a trafikmutyit, majd a dohánynagykerek ügyét, hiába vezényelte le sikeresen a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, hiába tekinthető a kormány leginkább ütő- és cselekvőképes tagjának, aki szinte biztosra hozza a rá bízott feladatot, nem tudott annyira megerősödni, hogy maga alakíthassa a történteket.

 

Bizonyára ő sem követte el azt a hibát, hogy egyetlen percre is elhiggye: szembemehet Orbán Viktor akaratával. Ha innen nézzük, valószínűbbnek tűnik, hogy Lázár János nem adott ultimátumot a miniszterelnöknek, ezt legfeljebb rosszakarói terjesztik róla. Egy ilyen ultimátumot ugyanis Orbán rendszerében semmilyen racionális gondolat nem indokolhat. Még akkor sem, ha valaki hisz abban, hogy a politikai és a jogi felelősségnek kéz a kézben kell járnia, s akkor sem, ha ezt így gondolja Orbán összes minisztere is.

E ponton persze szerény mosoly mellett érdemes megjegyezni, hogy a mai Fidesz-adminisztrációban aligha a felelősség kérdése foglalkoztatja leginkább a politikusokat. Lázár posztjának jövőjénél érdekesebb, hogy miként működhet eredményesen immár több mint húsz éve Orbán Viktor kamarillapolitikája és végtelenül egyszerű „oszd meg, és uralkodj” személyzeti stratégiája.

Hogy miként üresedik ki az idő előrehaladtával a kormánypárt frakcióvezetői posztja, amely elviekben az ország második-harmadik legnagyobb politikai hatalmat biztosító tisztsége, s amelyet mostantól a híresen keménykezű, a valósággal szoros kapcsolatot ápoló és politikai éleslátásáról ismert Kósa Lajos tölt be. Ez volt az a pozíció, amelyet Lázár János tulajdonképpen egy államtitkári posztért adott fel, s amitől Rogán Antal most egy titkári beosztásért válik meg.

Tulajdonképpen viccnek is vehetnénk, hogy egy frakcióvezető elmegy asszisztensnek, de tudjuk: ebben a rendszerben a legfontosabb minél közelebb lenni a miniszterelnökhöz. Táskahordozóból is lehetett külügyminiszter. Lázár János vagy épp Rogán Antal személye és pozíciója ebben a játékban a legkevésbé sem fontos. Lázár János nem fog lemondani, hiszen ilyen előzmények után nem teheti.

Orbán Viktor sem fogja leváltani, hiszen anélkül is tud erős emberből befolyás nélkülit csinálni belőle, amennyiben van ilyen szándéka. Elég kiszervezni alóla a csapatot ahhoz, hogy légüres térben mozogjon eztán. Lázár János csak akkor gondolkodhatott volna komolyan a lemondásban, ha lett volna elég bátor az Orbán Viktor utáni időkben gondolkodni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.