galéria megtekintése

Büfés Sanyi büdzséje

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 11. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

A költségvetés olyan, mint a Duna-parti Sanyi büfében a gulyás. Sanyi el tudja készíteni az ételt, az nagyjából úgy is néz ki, ahogyan a gulyás szokott – bár a paprika elég hóka lesz, de manapság már amúgy sem lehet normális színű paprikát kapni. Bele lesz hajigálva a szükséges alapanyag, úgymint hús, répa, krumpli, zeller, mellé só, bors, kömény, petrezselyem. Összességében ezt a produktumot egyértelműen gulyásnak kell nevezni. Akkor is, ha a hús aránya bántóan kicsi a zellerhez és a krumplihoz képest.

Csak hát ugye Sanyi nem élheti ki magát, nem darabolhat a fazékba angus marhát, nem küldhet rá Heimann kadarkát és nem apríthat bele egy nyomorult bogyiszlóit sem. Mert neki ezt mindösszesen kétezer forintból kell kihoznia, ha adagját 500 forintért adja, hogy kijöjjön a nap végére a büfé fenntartása plusz némi díjazás neki magának is.

Ugyanez a helyzet a költségvetéssel is. A kritériumoknak megfelel, a kötelező benne van. Szemernyi kétségem sem volt afelől, hogy a kormány be fog tudni nyújtani egy olyan költségvetési tervezetet az Országgyűlésnek, amely GDP-arányosan három százalék alatti hiányt és az idei várhatóhoz képest alacsonyabb államadóssági rátát tartalmaz. Hiszen ahogyan Sanyi is tisztában van az élelmiszerkönyv alapvetéseivel, a nemzetgazdasági tárca is ismeri a költségvetés készítésének fondorlatait.

 

Csak a rendelkezésre álló forrásból sajnos nem jut mindenre. Valahol spórolni kell. És ami Sanyinál a hús meg a vörösbor, az a kormánynál egyebek mellett a szociális kiadás. Szó se róla, lehet ezen spórolni, hiszen a párhuzamosan működő rendszerek révén elég sok támogatás folyik ki ellenőrizetlenül. Így valójában fel sem lehet mérni, hogy egy-egy család mennyi juttatást kap innen-onnan.

A gond az, hogy ezt a költséget úgy vágja meg a büdzsé, hogy mellette nincs odatéve az az átalakítás, amelynek révén organikusan lenne kisebb és olcsóbb a rendszer. Lehetne ilyen, de a munkanélküliek ellátásának korlátozása vagy a közmunkaprogram erőltetése nem minősül ilyen átalakításnak. A polgármester kertjének felásása nem tesz alkalmasabbá senkit a tartós munkavállalásra. Csökken a rokkantsági ellátás, kevesebb lesz a családi pótlék és a gyerekek utáni ellátás, lényegében csak a nyugdíjra fordított pénz lesz több. A GDP több mint egy százalékát faragja le a kormány a szociális kiadásokban, s e mögött semmiféle szervezetbeli átalakítás nincs.

Olyan ez, mint Sanyi gulyása: a fontos, de drága elemek hiányoznak vagy arányuk a végletekig le van nyomva. Csak éppen a Duna-parton szörnyülködve juthatunk arra a végkövetkeztetésre, hogy itt ugyan a büdös életben még egyszer nem eszünk még pucér kenyeret sem. A kormány által összetákolt költségvetést viszont kénytelenek vagyunk 365 napon át fogyasztani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.