galéria megtekintése

Bubó-kormány

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktornak társadalmi vitát kellene kezdeményeznie a Kádár-rendszer visszaállításáról. Ha nem is lehet megtenni, vitatkozni lehet róla. Hadd érezze a nép, hogy a vezetői az ő akaratukat szeretnék követni, még ha szegények egyelőre nem is tehetik. Hiszen pont akkora igény lenne Kádárra, mint a halálbüntetésre. A különböző felmérések szerint nagyjából kétharmados többség szeretne halálbüntetést is, Kádár-rendszert is. A kettőt össze is lehet kapcsolni, hisz a halálbüntetést a Kádár-rendszerrel együtt törölték el. A jó Kádár János személyesen is jelentősen közreműködött, hogy a Nagy Imre-féle kötélrevaló brigantikat föllógassák.

Alig hunyta le a szemét népünk nagy jótevője, máris megkötötték a fölkötés ügyében a nép kezét. Tudniillik a halálbüntetés elleni európai harc legfőbb ágense a múlt század 80-as éveitől az Európa Tanács volt, mely 1989-ben előírta a csatlakozni kívánó országoknak a halálbüntetés eltörlését. Azt tehát Magyarországnak 1990. novemberi csatlakozása előtt akkor is meg kellett volna tennie, ha az Alkotmánybíróság nem foglalkozik az üggyel. Az egyetlen európai ország, amelyben a halálbüntetést még alkalmazzák, a Kádár-rendszerhez leginkább hasonló Belarusz, mely huszonkét éve kéri felvételét az Európa Tanácsba, de mindhiába. Ha tehát a nép kívánságának meg akarunk felelni, nem csupán az Unióból, de a kontinens 47 országát átfogó Európa Tanácsból is ki kell ragadni az országot. Mondhatnánk, egész Európából.

De nemcsak a Btk.-t, hanem a KSH-t is a nép meggyőződéséhez kellene igazítani. Abban a felmérésben ugyanis, melyben a nép a halálbüntetés mellett nyilatkozott, azt is kimondta a többség, hogy a súlyos bűncselekmények száma nagymértékben emelkedik, ezért kell a hóhér. A KSH adatai szerint viszont ez egyáltalán nem így van. Már régóta jóval kevesebb az emberölés, mint a halálbüntetés megszüntetése előtt. Olyan közvélemény-kutatást is ismerünk, miszerint a 90-es évek első felében jobban alakult a családok helyzete, mint az ezredforduló utáni években. A KSH meg azt mondja, hogy a 90-es évek első felében a juttatások és jövedelmek reálértéke a GDP-vel együtt hatalmasat zuhant, a 2000-es évek elején meg példátlanul gyors ütemben nőtt (meg is lett annak a népbarát kurzusnak a böjtje).

 

„Diktál a beteg, írja az orvos”. A Bubó-féle álorvos. Ha dr. Bubó kezeli az országot, akkor a kígyó lábsót kap, a madár meg fogsort.

A politikai elit, ha nem kimart pozíciójánál és lopási lehetőségeinél fogva, hanem intellektuális minősége erejével az, akkor nem követi, hanem vezeti a népet. Demokráciában ehhez az ő felhatalmazását el kell nyernie, de nem külön-külön minden elemhez és lépéshez, hanem egy politikai irány, egy rendszer egészéhez. Nincs olyan értelmes politika, aminek ne lennének a többség által önmagában nem helyeselt elemei.

A demokrácia csak akkor működőképes, ha folyik benne olyan politikai, közéleti szocializáció, melynek eredményeképp hosszabb távon egyre kevesebben akarnak arra menni, amerre nincs út.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.