galéria megtekintése

Brüsszel kihordta

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 10. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Az Európai Bizottság bólintott, ezért az egyik sürgősségi fogamzásgátlót az EU minden tagországában ki kell venni a receptköteles készítmények köréből.

Az abortuszok száma csökkenthető így, hiszen egyszerűbb és gyorsabb lesz tablettához jutni. Számottevően nőhet tehát a nem kívánt terhesség elkerülésének esélye. A hivatal azzal érvel, hogy a kutatási adatok szerint a tabletta alkalmazása orvosi rendelvény nélkül is biztonságos. A készítmény a tagországok többségében eddig sem volt vényköteles. Az egyik kivétel: hazánk.

A magyar nőorvosok zöme és az e tekintetben ultrakonzervatívnak nevezhető kormány feltehetőleg most azt gondolja, hogy tini lányok ezrei fékevesztett szabadosságukban megrohamozzák a patikákat, hogy nyakra-főre szedhessék a tablettát. A sürgősségi pirula egyszer – baj nélkül – már nálunk is kikerült a receptköteles kategóriából, de azt a döntést az „elmútnyócév” alatt hozta a gyógyszerészeti intézet, s a vezetőjének persze mennie kellett 2010 után. Az új igazgató azonnal visszavonta a döntést, szenvedjenek csak a nők a sokkal kockázatosabb és megalázóbb abortusszal, ha felelőtlenül szexelni mertek. (Vagy épp megerőszakolták őket.)

 

Novemberben, amikor az európai liberalizáció híre felröppent, a szakmai kollégium egyik nőgyógyász tagja aggodalmát fejezte ki. Egy másik férfi is kétkedni kezdett: a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A készítmény napokkal az együttlétet követően is alkalmazható, vagyis akkorra akár a fogantatás is megtörténhetett, tehát szerinte alkotmányossági kérdéseket is felvet a vénykötelesség eltörlése. (Tudtunkkal viszont a kaparóval végzett terhességmegszakítás sem alkotmányellenes.) Ez a férfi azt is mondja, hogy „kérdéses, hogy a gyógyszerész lesz-e olyan helyzetben, hogy az alkalmazás kockázatait (…) felmérje, és ezt az érintett hölggyel végig is beszélje”.

Az „érintett hölgyeknek” csak akkor lehet szükségük esemény utáni tablettára, ha egy férfival voltak. De a fenti nyilatkozatokból és az Orbán-kormány női önrendelkezést érintő politikájából (a nőkben súlyos bűntudatot keltő abortuszellenes propaganda egy legalább hét hónapos magzat képével) úgy tűnik, abból indulnak ki (nyilvánosan), hogy a szex elsősorban reprodukciós célokat szolgál. Ha valaki örömszerzésként alkalmazza, fizesse meg az árát. Persze csak ha nőről van szó.

Erre a szemléletre figyelt fel 2013-ban az ENSZ nők jogaival foglalkozó bizottsága, és felszólította a magyar kormányt, állítsa le az abortuszellenes plakátkampányt, vezessen be szexuális felvilágosítást, és támogassa a fogamzásgátlók árát. De semmi sem változott. A sürgősségi tabletták is receptkötelesek. Ellenkező esetben, ha a gyerekek száma nem is nőne, legalább az abortuszoké csökkenne, aminek nemcsak a konzervatívok, hanem minden jóérzésű ember és legfőképp az érintett nők örülnének. Brüsszel üzeni: több tiszteletet a nőknek!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.