galéria megtekintése

Brexit a pályán

2 komment


Pető Péter

Az angol labdarúgás megelőzte korát. Ez a legkevesebb, amit elmondhatunk a Brexit-kampány finisében, kevéssel a Nagy-Britannia uniós tagságáról döntő népszavazás előtt. Ráadásul a nemzeti csapat nem szavazói hangulatra reagált, mint a politikai elit, hanem támogatói akarata ellenére jár el.

A Brexit a pályán megszokottá vált a világversenyeken: az angolok nagy reményekkel, zajos, radikális, az erőszaktól sem elrettenő Brexit-ellenes táborral érkeznek, majd hamarosan lógó ormánnyal távoznak. Pedig a lakosság meghatározó többsége elképzelhetetlennek tartja a gyors kilépést, a Brexit-ellenes rajongók komplett stadionokat töltenek meg, izomból kampányolnak a maradásért.

A küszködés reménytelensége persze annyiban érthető, hogy mostanában például Smalling a centerhalf, Henderson szervez, a Premier League topjátékosai meg inkább a globális szórakoztatóipar sikerének szimbólumai, mintsem az angol utánpótlás-nevelés dicsőségének hírvivői.

 

Tegnap épp Szlovákia ellen mutatta be az angol team, hogy a fantáziaszegények között azért nem egyedül koldul Harrach Péter. És ez a tömény unalom kicsit közelebb vitt minket a Brexitekhez. Részint, a megszokotthoz a pályán. Elvégre Rooney és társai így nem lettek elsők a csoportban, s jó eséllyel összekerülnek a magyar válogatottal a következő körben, ami megalázó búcsút vetít nekik előre. (Komoly alapvetésnek álcázott, önfeledt, szurkolóian irracionális közbevetésünket olvashatták.) Részint, az egyszerihez a politikában.

Hiszen minek is maradni, ha úgysem sikerülhet? Idealisták, az álmok rabjai voltak, akik brexitek nélküli világban reménykedtek. De mivel úgysem megy, jöjjenek a realisták. A legutóbbi három Eb-döntőt EU-tagok játszották, kétszer a nyolcba sem jutott külsős. Ám hiába a közösségi csapatok előmenetele, az angoloknak akkor sem sikerült. Ha pedig nem megy, semmi ok a maradásra, az illúzió megtartására.

Most, hogy már mindent összemostunk, futballt a politikával, Brexitet a Brexittel, ahogyan a kampányokban sikerül összerámolni bevándorlást a felcsúti kisvasútra kiosztott uniós támogatással, brüsszeli vízfejet a gazdasági mutatókkal, előnyöket a hátrányokkal, tán felnézhetünk a táblára is.

Mert azért minden meccs, okoskodás, hangoskodás, törzsi táncműsor után oda ki van írva az eredmény. Most például az, hogy ebben az csoportban 1. Wales.

Nem mellékesen, Wales Nagy-Britannia része. Nekik talán nem szóltak, hogy a szokás a Brexit a pályán, így nyomtak egy csoda a pályánt.

Persze meglehet, ez az egész csak arról szól, hogy Gareth Bale sokkal nagyobb játékos, mint Wayne Rooney. De főként, mint David Cameron.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.