galéria megtekintése

Breaking

48 komment


Murányi András

„Hír: objektív, aktuális újdonságot tartalmazó információ, amely sokakat érdekelhet és sokak életében változásokat eredményezhet. A hír nem más, mint a releváns információ. A hír legyen katartikus hatású, társadalmilag jelentős, a rendkívüliség, a kuriózum élményét teremtse meg, legyen tematikus."

A citált definíció egy kommunikációelméleti alapfogalmak elnevezésű szószedetben található, s azért írtam ide, mert üdvös lenne, ha a gyanútlan olvasó is látná: mi az, amivel nem találkozik a regnáló rezsimmel szimpatizáló magyar lapokban. Amivel viszont találkozik: számos szubjektív, egyoldalú, a kormány eltussolt ügyeire kontrázó, tudományos-fantasztikus fordulatokkal gazdagított sztori, amelyet a hatalom által – az iméntiektől aligha függetlenül – gigapénzben fürösztött újságok és televíziók munkatársai kiskutyákra jellemző odaadással készítenek el.

Nem mondom, valamennyi szép munka, a think tankek jóleső érzéssel lazíthatnak nyakkendőiken; már csak az ürgebőrbe varrt gyíkember hiányzik, de a világért sem szeretnék tippet adni.

 

Itt van mindjárt ez a Juhász Péter-ügy. Amely valójában Rogán Antal-ügy, de egyrészt senkit nem szeretnék megzavarni, másrészt annyiban mindegy is, kinek az ügye, hogy az alapállítás az: akárki is nevezett be akárkit a „Ki nem találkozott soha Portik Tamással?" és a „Ki nem üzletelt soha Portik Tamással?" versenybe, állampolgárilag az lenne az ideális, ha véletlenül szembejönne velünk a teljes igaz­ság. Csakhogy – bizonyítja számos eset – a jelenlegi igazságszolgáltatási és médiarendszerben erre valós esély nincs, amennyiben az ügyészségi garnitúra a hatalom potentátjait mint válogatott hátvédsor védi, az állami propaganda pedig a történteket legalábbis a megrendelő igényeinek megfelelően fölépítve, hiányosan, eltorzítva láttatja.

Hogy mást ne mondjunk, kissé tréfásnak túnik az a spontán kiválasztási metódus, amelyben a Juhászt vádoló börtönviselt személyt hitelesnek, a Rogánt vádoló elítéltet szavahihetetlennek állítja be a függő média, amely emitt tényként kezel Portik–Juhász-tranzakciót, ellenben kizártnak gondol Portik–Rogán-borítékozást.

Mindeközben az igyekezetnek különleges akusztikát ad, hogy ugyanezen körhöz tartozó lapok szalagcímeit – „Hollik István: Felháborító, hogy Juhász kapcsolatot ápol az olajmaffia kegyetlen vezérével" (Pesti Srácok); „Hogyan irányíthatja Portik a börtönből Juhász Pétert?" (Ripost); „Tények-interjú után fordulat: Portik titkárnője mégis ért az internethez" (Origo) – a következő kormányhirdetés öleli körbe, nehogy véletlenül eltévessze a vérszomjas látogató, melyik pályán megy a meccs: „Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét! Szavazzunk nemmel! Október 2."

Szép kis állatkert lettünk, lehet gratulálni egymásnak.
Egyebekben még egy alapfogalmat rögzítek tisztelettel az említett szószedetből.

„Manipuláció: az emberi kapcsolatok azon formája, amikor az egyik fél a másikat eszközként használja a saját céljai elérésére, saját szükségleteinek kielégítésére."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.