galéria megtekintése

Blatter úr

0 komment


Pető Péter

Bocs, nem sikerült. Ezt a feliratot kellene elhelyezni a világ bejáratára, aztán szépen bezárni az ajtót.

Ennél ésszerűbbet nem tudok kitalálni, ha a FIFA munkásságából indulok ki. Mert a legnépszerűbb több mint sportágat irányító szervezet mindennek a szimbóluma, amit utálni érdemes. Visszataszító képmutatás, korrupció, átláthatatlanság, a közösség kifosztása az egyén golfklubbelépőjéért – van itt minden, ami miatt érdemes volt egykor felháborodni.

Ám a futballszövetség példája inkább azt jelzi, hogy reménytelen az egész. Merthogy most az történt, hogy nyolc évre eltiltották Joseph Blattert és Michel Platinit, a világ futballjának két csúcsdiplomatáját egy magyarázhatatlan kétmillió eurós szerződés miatt.
Nyilván lehet örülni annak, hogy a szervezet reagál a történtekre. Ám nem lehet eléggé szánni ezt a bagázst, mert csak akkor teszi ezt, amikor megannyi korifeus már legfeljebb a börtönbajnokság szervezésében segédkezik. És persze akkor, amikor az igazsággal még nem szakító országok ügyészei részben feltárták, hogyan működik a globális szórakoztatóipar főszereplőinek egyike.

 

És miközben vezetőinek morális tartása a tolókocsis nyugdíjasokat vegzáló partihuligánokéval rivalizál, a FIFA felfoghatatlan pénzeket mozgat, igaz, közben legalább ügyel arra, hogy minden értéket megtagadjon. Az idealisták elképzelései alapján létrejött intézményrendszert arra használják, hogy legitimálják sötét üzelmeiket. Blatter és társai megértették, éppen a demokratikus működés álcája garantálja a sanszot az üzem kvázi privatizációjára. Finom politikai manőverekkel, jól elhelyezett közvetett és közvetlen támogatásokkal, az összbevételhez képest aprópénzből futtatott PR-programokkal tartják fenn a rendszert, amely kódolta a korrupciót.

Blatter magánosította a világfutballt, mert a struktúrát megépítők nem számoltak azzal, a jó alulmaradhat a rosszal szemben. Márpedig a FIFA-nál az elöljárók nemhogy legyőzték az ellenfelet, már ha meccsben volt egyáltalán, de örökre száműzték is a szervezet környékéről.

Ahogyan amúgy a futballból is igyekeznek mindent eltávolítani, amin kultúrája építkezett. A Premier League meccseinek drága jegyei ellen rendszeresek a tiltakozások: a valaha a legdemokratikusabbnak tartott, leginkább hozzáférhető játék vált sokaknak elérhetetlenné. Akkora összegeket fizetnek játékosokért, amilyenekből harmadik világbeli országok történelmét lehetne megváltoztatni. Fütyültek arra, hogy a Guardian feltárta, Katarban lényegében rabszolgákat alkalmaznak a vb-stadionok építésénél.

Ebben a miliőben lehet üdvözölni Blatterék eltiltását, elvégre előrelépés ahhoz képest, hogy korábban általában vezetőknek választották őket, bármi derült is ki róluk. Ám a lényeg biztosan nem változik, mert azok ülnek ott továbbra is, akik tűrték, amit a sorra előállított, lebukott elöljárók a futballal tettek.

Csak azért, hogy ők nyerhessenek azon, amin a játék biztosan veszít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.