galéria megtekintése

Bizalmas

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 06. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Amikor valaki meghatározza, hogy mi minősül titoknak, arról is dönt, hogy mi nem az. Minél több információt kezel közügyként, annál jobban aláveti magát a demokratikus szabályoknak, s egyben a kontroll lehetőségének. A hatalom általában szereti a titkokat, mert részben ezek ismerete különbözteti meg másoktól, ráadásul kevesebb a macera, mintha fűvel-fával megosztaná az információt. Az uralkodó elit akkor fordul kórosan befelé, ha szeret minden más érdeket legázolva dönteni, vagy ha valami miatt tart a nyilvánosságtól – netán mindkettő.

Márpedig a mostani kormányzat különösen szereti bizalmasan kezelni kitüntetett vagy épp viselt dolgait. Az unortodoxia szerves része a titkolódzás. Erre számtalanszor ráfarag, perek sorát veszti el az adatkérővel szemben, de rá se hederít: újabb kérelem, újabb elutasítás. Nyilvánvalóan ez is az illiberális demokrácia szerves része – egy adag politikailag inkorrekt önkény, amit, mint megtudtuk: szeret a magyar. A titokgazda „pénz nem számít” alapon elmegy a legvégsőkig, azaz fellebbez, hiszen neki nem kerül semmibe, a mi adóforintjainkat költi. És ha teheti, a revánstól sem riad vissza (lásd Origó). Mondják, nincs elég rigorózusan szabályozva, hogy mi zárható kulcsra a köz előtt, de valószínűleg a pontosabb keretek sem tartanák vissza a hivatalokat attól, hogy a kényes ügyleteket elzárják előlünk (lásd trafikpályázatok, MNB-ügyletek, a Malév elestének körülményei). Paksról már az előkészítés előkészítésének fázisában többet tudhattunk meg a nem épp nyitott orosz fórumokból, mint a hazai illetékesektől.

Miközben fentről imádnak drágán szervezett nemzeti konzultációkat indítani, addig a legegyszerűbb kérdésekre is elzárkózás a válasz. Arra hivatkoznak, hogy rengeteg pluszmunkát okoz közkinccsé tenni mindent, bár a kormányzat népszerűsítésekor mintha mindez nem számítana. (Például a rezsicsökkentés számláinál). Az indokoltnál jóval több „bizalmas” hiába ad sokszor zöld jelzést a pénzek gyanús szétosztásakor, egyben növeli az össztársadalmi bizalmatlanságot, a konfabulációt, a rémhírek terjedési sebességét, a „minden gyanús” érzést, ami körbeveszi a rendszert.

 

A „bizalmas” áradatban vicces látni, hogy a titkok egyre viszonylagosabbak, a technika segítségével minden kiteregethető. Elavulásuk is gyors. A jogi út hosszú hónapokat vesz igénybe, egy-egy ellenzéki párt, orgánum vagy éppen egy nyughatatlan, kíváncsi polgár a számára kedvező ítélet után már képtelen akkora közérdeklődést csiholni ügye iránt, mint amekkora az aktuálisan volt. Az egyre-másra érkező bírósági verdiktek tehát nem győzelmek. Aki azt hiszi, hogy lám, ezek mégiscsak a demokrácia, a sajtószabadság diadalát jelentik, téved. Minden újabb ilyen hír leleplezés, adalék a hatalom természetrajzához – az iratok tartalma persze szintén árulkodó, de az már csak a ráadás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.