galéria megtekintése

Birsalmasajt

4 komment


Csepelyi Adrienn

A birsalmasajt iszonyúan hiányzott. Rajtam kívül senki sem szereti a családból, én viszont, ahogy múltak a gyász hetei nagymamám halála után, úgy estem mind inkább pánikba: honnan kerülnek ezután a kis barna kockák a karácsonyi mézessütemény tetejére?
A bolti ehetetlen volt, hát fejembe vettem, hogy főzök.

Első évben belefájdult a kezem a pucolásba. A massza fortyogott, rotyogott a tűzhelyen, ami csupa ragacs lett a vulkánszerűen ki-kilövő cukros péptől. Két napig vártam, hogy megdermedjen a formában. Nem dermedt. Visszaborítottam az egészet, újabb vulkán, újabb két nap, semmi. Két hét múlva megpenészedett.

A következő évben ugyanez történt, sírva álltam az őzgerincforma fölött, mutatóujjammal turkálva a levet eresztett birsalmavelőben. Tehetetlen dühömben bevágtam az egészet a sütőbe, hátha úgy kiszárad. Nem száradt, beleégett, dobhattam ki formástul. Így megy ez nyolc éve. Néha egészen közel kerültem a megoldáshoz, de hol az alufólia ragadt bele menthetetlenül, hol a formából nem lehetett kifordítani. Ha össze is állt a sajt, rendre a kukában végezte, mert senkinek nem volt gusztusa hozzá. Nekem sem. Kudarcíze volt.

 

És most itt van, megcsináltam: három kiló aranybarna, lassan tökéletesre száradó emlék. Csak épp fogalmam sincs, mit kezdjek vele, hiszen a családból senki sem szereti.

Amikor mama meghalt, az előszobában évtizedek óta burjánzó, minden évben mámorító illattal virágzó anyósnyelvek is utánahaltak. A házat eladtuk, a mérnöki pontossággal metszett kerttel, a csodaszámba menő hortenziákkal és oroszlánszájakkal együtt. Sosem bocsátom meg magamnak, hogy nem voltam ott a kipakolásnál. Egyszerűen nem ment. Úgy éreztem, vákuum vesz körül.

Mama éhínségben nőtt fel, túlélt egy világháborút. Tudta, hogyan kell úgy pucolni a krumplit, hogy a héjból, elföldelve, új növény sarjadjon. Egész életében raktározott: a szekrény tetején ott sorakozott a több évre elegendő kávé, tea, fogkrém, szappan, meleg zokni. A végén, amikor a daganat elrabolta a memóriáját, már azt sem tudta, mi mindent rejtett el. De a birsalmasajt kitartott.

Először az anyósnyelveket szereztem be. Szeretnek itt nálam, bár egyelőre nem nyílnak. A balkonládáimat bevetettem oroszlánszájjal. Nemrég kinyitottam a fürdőszobaszekrényt, és le kellett fényképeznem a látványt, hogy elküldjem a húgomnak: hét flakon tusfürdő, három sampon bontatlanul. „Csak nem mamára ütöttél?" – jött a válasz.

Elgondolkodtam: lehet, hogy a legkicsinyesebb dolgokkal leplezzük a legnagyobb fájdalmakat? És ekkor rájöttem, mire is kell nekem a birsalmasajt. Hogy érezzem, nem veszett el minden végleg, legalább egy kicsi részét újrateremthetem.

Vésztartaléknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.