galéria megtekintése

Bíróság, vád alatt

6 komment


Hajba Ferenc

Legkevésbé a rezsihírnök szorul eredeti ötletekre a kormányban, félek azonban, hogy most mégis azt fontolgatja, az általa beharangozott kétjegyű rezsicsökkentést részben a kormánybosszantó igazságszolgáltatáson hajtja be. A demokrácia, pláne az igazság sokba kerül, a vörös­iszap-per tárgyalási szakasza pél­dául 36 milliót emésztett fel. Ráadásul a nagy árért a kormány bizonytalan szolgáltatást kap. Elege is van abból, hogy maradt még testület a honban, mely a törvényeket igyekszik érvényesíteni a percnyi gondolkodás nélkül, nagy hangon ítéletet hirdető politika helyett. Elege van Hagyó büntetésének felfüggesztéséből vagy a vörösiszap-perben a vádlottak padjára ültetett gazdasági vezetők szabadon bocsátásából – ahogy ez első fokon megtörtént.

Nagyon úgy fest, hogy hiába vizsgálta át annak idején alkalmassági szempontból egy pszichológuscsapat a bírákat – még arról is nyilatkozniuk kellett, hányszor járnak naponta pisilni –, csak azt nem taníttatták meg velük, amit Schmitt Pál volt köztársasági elnök oly szolgálatkészen hangoztatott: nem fék akar lenni, hanem motor. Egy illiberális országban ez volna a törvényszerű kötelessége a más, polgári körülmények között önálló és független hatalmi ágként ítélkező bíróságnak is.

A kormány rendre még a bírósági tárgyalások előtt „ítéletet hirdet.” Orbán Viktor a kolontári gátszakadás után megkérdőjelezhetetlenül közölte a parlamentben: emberi mulasztás történt. Öt évvel később a törvényszéken fölmentettek minden vádlottat. Mondván, nem történt ilyen hiba. A bíróság szerint azért kellett ezt mondani, mert az ügyészség nem a bűnösöket ültette a vádlottak padjára.

 

A miniszerelnöknek tehát a menekültek elleni lobbizása, más politikai feladatai és heti 90 perc szotyolaköpködése között még a vádlottak megnevezése is a vállait nyomja. Ezért is fölösleges ez az ítélkezési szertartás. Lám, milyen jól megvan az ország valódi Alkotmánybíróság nélkül is. Igaz, ők formálisan létező testület, s megtanulták ­Schmitt filozófiáját, élvezik annak méltóságos hasznát. Hajtják is a motort olyan lelkesedéssel, hogy kilóg szaporán szedett lábuk a kocsi alvázából. Mint megannyi Frédi és Béni.

És már nem is vált ki felháborodást, hogy nálunk – jobbára az egyetlen bíróságon kívül – minden ellenőrző funkciókra rendelt testület az Orbán-kormány törvényességének igazolására működik.

Alighanem a bíróság sem lesz sokáig kivétel, mert Németh Szilárd szerint az igazságszolgáltatás miatt összehívandó vitanap után akár jogszabály-módosítás is várható. Lehet, hogy azt követően például a mindenkori frakcióvezető ellenjegyzése szükséges az ítéletek jogerőre emelkedéséhez. Vagy a formálisan megmaradó törvényszéket a szakminisztérium, illetve a kormányhivatalok főosztályaként működtetik.

Kérdés, tűrik-e a bírók, hogy a parlament függetlenségüket sértő komoly lépést tegyen, vagy „fellebbeznek” ellene. S ha igen, hogy és hova?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.