galéria megtekintése

Birkóznak

13 komment

A szerk.

Megbirkózunk vele – adta ki kétszavas kormányprogramját a menekültválság kapcsán Angela Merkel. Azokban a napokban az ő portréját magához ölelve indult el gyalog Németország felé a budapesti Keleti pályaudvarnál feltorlódott tömeg.

A né­met kancellár azóta többször megerősítette: országa képes elvégezni a menekültválsággal járó feladatokat, ám továbbra sem hajlandó körülírni, pontosan hogyan is képzeli az egyre duzzadó probléma megoldását.

Miközben Merkel ráolvasással (és nagy menekültügyi apparátussal) védi a morálisan helyes álláspontot, Thomas de Maiziere a szigorítás lehetőségeiről morfondírozik. Miután a kereszténydemokrata politikus Merkel belügyminisztere, nevezhetnénk ezt „baráti tűznek", ha nem lenne egyre ellenségesebb.

 

Míg a pártok frakciói Berlinben Helmut Schmidt halálhírét dolgozták fel, becsapott a villám a belügyminisztériumból: de Maiziere tárcája visszatér a dublini egyezmény alkalmazásához a szír menekültek ügyében is. A miniszter csak egyeztetni felejtett el a szivárogtatás előtt a kancelláriával, holott Merkel nemrég vette el a belügyminisztertől a válságmenedzser szerepét.

Megbirkózik Németország a helyzettel vagy sem? A kérdést joggal tehetik fel a nyugat-balkáni útvonalon a menekültek áradata alatt nyögő államok és az uniós partnerek. Merkelnek végre többet kell mondania két szónál. Az NSZK alapítása óta mindössze két minisztert menesztettek. Az egyik ilyen döntés Merkel nevéhez fűződik. Szavahihetőségét növelné, ha másodszor is lépne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.