galéria megtekintése

Birkaipari alapismeretek

10 komment


Megyesi Gusztáv

Megnyilatkozott végre a földművelésügyi minisztérium a heti soros plágiumbotrány kapcsán, mégpedig az Agrárkutató Központ karcagi intézetének tudományos munkatársa képében. Tudni kell, hogy több mint 34 millióért tanulmány készült Magyarországon a kazah birkatenyésztésről, egyenesen a kazah nép számára. Ez igen dicséretes dolog, a kazah nép ugyanis emberemlékezet óta tart sikeresen birkát, anélkül azonban, hogy tudná, hogyan kell; ezen segít most a magyar agrárminisztérium.

A tanulmány elkészült annak rendje és módja szerint, értve ezen, hogy húsz oldalt azonnal elloptak a Juhtenyésztési alapismeretek című könyvből, forrásmegjelölés nélkül. Ebből ugyan még nem írnánk cikket, tudniillik Schmitt Pál plágiumügye óta, amikor is a csaló államfőt vastaps kísérte ki a parlament ülésterméből, a szöveglopás magyaros csínytevésnek számít. Csakhogy a szerző ezúttal nem tagadott, sőt, elnézést is kért a meglopott kollégától, jelezve, hogy semmiféle bűntudatot nem érez. Ugyanis „az elkészült tanulmányt részünkről az első perctől nem szándékoztunk se tudományos, se körülményes stilisztikájú oktatási műnek elkészíteni", írta, ami maximálisan felmentő körülmény.

Szabad tehát lopni, csak a lopott holmit tudományosan és körülményes stilisztikájú oktatási műként felhasználni nem szabad. Ennek ellenére a szerző különösebb felfájás nélkül föltette a lopott szöveget a Magyar Tudományos Művek Tárába; meg lehet nézni a 444.hu-n a Csizi István tudományos közleményei címszó alatt. Jobb időkben ezt az embert azonnal kirúgják, igaz, nem a plágium miatt, hanem mert nem tudott várni legalább két hetet, amikorra már mindenki elfelejti a botrányt.

 

A pimaszságnak ez a foka már a jövőt idézi. A hónap elején egy kereszténydemokrata képviselő, Hollik István hívott össze sajtótájékoztatót Gyurcsány Ferenc leleplezésére. Annak idején Hollik képviselő jelentette be először a világnak, még Orbán Viktort is megelőzve, hogy Soros György vezeti személyesen migráns-terroristák tízezreit a Balkán sziklás ösvényein Európába, hogy Izrael Állam arab testvéreinek uralma alá hajtsa a kontinenst.

Gyurcsánnyal az volt a baja, hogy a volt miniszterelnök idén januárban, tehát 2016-ban eladta az egyik cégét 900 millióért, ám ez a bevétele nincs benne a tavalyi vagyonbevallásában. Elmebeteg ez az ember, hogy ilyennel áll ki a nyilvánosság elé? – kérdezték kommentelők, de túllőttek a célon. Egyrészt lehet, hogy a képviselő csak elébe ment az eseményeknek, s jövőre már a Gyurcsányhoz hasonló ellenséges alakoknak előre egy esztendővel kell bevallaniuk a következő évi jövedelmüket, másrészt az ifjú képviselő nemhogy hülyét nem csinált magából, de páratlan karrier előtt áll: pár év, és karrierje csúcsán ő fogja ócsárolni a menekülteket, s a tüntető tanárokat, mikor hogy hozza az élet.

A tanártüntetésekről például helyesen állapította meg, hogy valójában nem a tanárok tüntetnek, hanem a bukott baloldal, de mi már azt is tudjuk, hogy személyesen Soros György öltözik be földrajz- és bio­lógiatanárnak, mint ahogyan hamarosan sztrájkoló mozdonyvezető, buszsofőr és elégedetlen szakorvos képében bukkan majd fel. Van egy olyan érzésünk, hogy pár év múlva prof. Csizi az Akadémia elnöke lesz, Hollik miniszter pedig a főnöke, mi meg nagyokat röhögünk, hogy ezt már nem értük meg. Nagy bölcsességére vall ugyanis a Teremtőnek, hogy ezen a vidéken hatvan-hetven évre kalibrálta be az emberi életet; képzeljük el, mit kellene még végignéznünk, ha száz, százhúsz évig élnénk.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.