galéria megtekintése

Bikini és burkini!

23 komment


Körösi Ivett

Ha Le Touquet-ban élő, mélyen vallásos muzulmán nő lennék, felállnék a számítógéptől, fognám a burkinimet, és lesietnék az Atlanti-óceán partjára. Az sem érdekelne, hogy a víz 18 fokos. Csak úsznék, úsznék és úsznék... míg a polgármester meg nem tiltja. Míg választásra nem kényszerít: vallás vagy strandolás.

Hírek szerint a 4400 fős Le Touquet is csatlakozik azon francia településekhez, amelyek az elmúlt hetekben burkinitilalmat vezettek be. A burka strandoláshoz használt változata településenként más-más okból került tiltólistára. Villeneuve-Loubet alpolgármestere higié­niai (!) okokra hivatkozott, mondván, a „ruhában való fürdés” egészségügyi kockázattal jár. Biztosan csak idő kérdése, és a búvárokat is kitiltják a tengerből. Meg azokat a gyerekeket – és felnőtteket –, akiknél a természetes vizek öko- ToiToi-ként funkcionálnak.  

Cannes polgármestere bevállalósabb volt. David Lisnard azt mondta, hogy a burkini a szélsőséges iszlamizmus szimbóluma. Hajszál híján kimondta: a burkinit viselő nők terroristák. Manuel Valls francia kormányfő kiállt a polgármesterek mellett, akik „el akarják kerülni a közrend megbomlását”, s egyetlen céljuk a „békés egymás mellett élés” elősegítése. Korzikán verekedés előzte meg a tiltást, bár nem tudni ma sem biztosan, a burkini volt-e az ok.

 

A burkinitilalommal viszont még inkább elidegenítik Európa legnagyobb muzulmán közösségének – burkinit viselő, s azt elutasító – tagjait. Nőket, férfiakat egyaránt. Franciaország veszélyes irányt választott, hiszen a merényletekért nem csupán az Iszlám Állam felelős, hanem az is, hogy a sokadgenerációs muzulmánok között ma is rengetegen kívülállónak érzik magukat szülőhazájukban. A burkinitilalom tovább stigmatizálja a muzulmánokat. A Cannes­ polgármesteréhez hasonló megnyilvánulások azt sugallják, hogy minden vallásos – ezt az öltözködésében is tükröző – muzulmán közösséget vállal a terroristákkal.

Burkinit már akkor is viseltek, amikor a burkát betiltották Franciaországban. Bár az ­arcot fedetlenül hagyja – így nem sért törvényt – a szekuláris értékek mentén akkor is célkeresztbe kerülhetett volna. Franciaország ­mégiscsak a bikini őshazája. De eddig a burkini senkit sem zavart. Aztán tavaly merényletet követtek el a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen, s azóta többször is megpróbálták térdre kényszeríteni Franciaországot. Legutóbb Nizzában. És a burkinitilalmat bevezető települések többsége is Dél-Franciaországban van. A viselet tiltásával a szekuláris értékek és a női szabadságjogok mögé bújva próbálnak választ adni a szörnyű támadásokra. Nem akarják irritálni a francia emberek érzékenységét. Konzervatív körök komoly politikai tőkét is tudnak kovácsolni az ilyen intézkedésekből. Ha azonban Franciaország fel akar épülni a traumából, a „békés egymás mellett élést” valóban elősegítő intézkedésekre van szükség. Ha néha nehéz is, csökkenteni kell a távolságot, ahelyett, hogy utat nyitnának a radikálisok következő generációjának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.