galéria megtekintése

Betegségügy

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 15. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A pénz ott is kevés arra, hogy minden gyógyítható betegséget meggyógyítsanak, ahol sokkal többet költenek az egészségügyre, mint nálunk. Itt a rendszerváltozás óta sem merte fölvállalni semmilyen politikai kurzus, hogy meghatározza: mi jár az egészségbiztosításra, és mi jár külön pénzért. Nem csodálkozom. Ez ugyanis annak nyílt bevallása lenne, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. Jól láthatóvá tenné, hogy az emberek nem egyenlőek. Az esélyeik sem azok. A túlélésre, illetve a betegen is elviselhető életre sem. Közben évről évre – immár a 2016-os költségvetési tervben is – messze kevesebb jut az egészségügyre, mint akár csak a szomszédos országokban is.

Az állami egészségügyben klasszikus hiánygazdaság van. A paraszolvenciát a hiány tartja fenn, és inkább a betegek, mint az orvosok részéről. Az egyetlen megbízható eszközünk, ha azt a személyt tesszük érdekeltté, aki konkrétan dönt a sorsunkról. Ha nem fizetek az orvosnak, jó eséllyel én leszek az, akinek jár, de nem jut jó ellátás. Ezt nem lehet helyettesíteni azzal, hogy fizessek a kórháznak. A kórház nem annak adná a pénzemet, aki az életemet megmenthetné. Arra meg az összes hálapénz is kevés volna, hogy minden egészségügyi dolgozónak tisztességes, a nyugat-európaival összemérhető bért adjanak.

A gazdagabbak már a magánnyugdíj esetében is azért küzdöttek, hogy kihúzzák magukat az egész társadalomra kiterjedő kockázatközösségből. Az a törekvés, hogy a hivatalos magánellátásban is beszámíthassák az egészségbiztosítónak befizetett pénzt, ugyanerről szól. A tehetősnek mindenhez legyen joga, amihez a nem tehetősnek – de a szegénynek semmi köze se lehessen ahhoz, amivel a jobbmódú a pluszbefizetése alapján jobb ellátást kap.

 

A magyar egészségügy – beteg. A fő baja az, ami a magyar társadalomé: a krónikus bizalmatlanság. A politikusok nem bíznak az orvosokban, akiket az uralmuk alá akarnak hajtani, de teljesen sohasem sikerül. Minden politikus – vagy az anyja, a gyereke, a párja –megbetegszik egyszer, és akkor a politikus is kiszolgáltatott lesz. Miközben nemcsak a szükségesnél, hanem a lehetségesnél is kevesebb pénzt adnak a gyógyításra, mert más fontosabb nekik. Ezért az orvosok csalásra kényszerülnek a papírozáskor, a politikusok pedig gyanakszanak, hogy az orvosok csalnak.

Arra nincs pénz, hogy a kórházak, rendelők maguk vegyenek drága diagnosztikai berendezéseket, és amortizációt számolhassanak el utánuk. De arra van, hogy a magánszolgáltatóknak költségként sokkal többet fizessenek ki a más országokbelihez képest túlárazott vizsgálatokért, miközben a teljesítménykorlát miatt még a sorban állás is növekszik.

Van jobb kórház a tapolcainál? Van hát. És sokkal több is lehetne. Miért ragaszkodnak mégis a tapolcaiak a tapolcai kórházhoz? Mert ott ismerik a nővért, a beteghordót, aki ismeri a főorvost, vagy csak szól egy jó szót hozzájuk. Bennük bíznak, másban nem, mert nincs miért. Én ezt értem. Azokat nem értem, akik csodálkoznak rajta, hogy ezzel választást lehet nyerni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.