galéria megtekintése

Beszélt a pápa

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

A karácsonyi ünnepek számunkra legfontosabb nemzetközi híre az volt, hogy Törökországban őrizetbe vettek egy 16 éves középiskolás fiatalembert, aki egy megemlékezésen korrupcióval vádolta Erdogan elnököt; akár négy évet is kaphat. Erdogan elnök a barátunk, az általa vezetett Törökországra pedig mint mintaállamra tekintünk, erősen remélve, hogy már nem kell sok hozzá, és mi is hasonló mintaállam leszünk.

Egyelőre azonban itthon rendületlenül folyik a korruptozás. Most már nem csupán ügyvivői maskarába bújt idegen erők korruptozzák le nemzetünk főhivatalnokait, de a saját belső ellenségeink is egyre arcátlanabbul ütik fel fejüket. A Propeller.hu című hírportálnak például a szenteste sem volt szent, azt az örömteli közéleti eseményt, hogy Erdő Péter bíboros éjféli szentmiséjét Rogán Antal és felesége is megtisztelte jelenlétével a Bazilikában, a „Ne lopj! Luxusbelvárosék is megjelentek az éjféli misén” címmel tudósította.

Csoda-e, hogy amikor a nemzet miniszterelnöke kedveskedő szelfivel kívánt boldog ünnepeket népének, a hozzászólók olyanokat írtak neki, hogy „Nekem is boldog lenne az ünnep, ha le tudnám nyúlni az országot”, meg hogy „Nekem olyan ember ne kívánjon semmit, aki ellopta a nyugdíjra félretett pénzemet és a rokkantnyugdíjamat”, továbbá hogy „A pofátlanság netovábbja: kirabolja, majd boldog karácsonyt kíván a kirabolt embereknek” – ilyen kommentek után Isztambulban hét Jedikula telne meg a hazaáruló rebellisekkel.

 

Elnézést, hogy a pápa ünnepi megnyilvánulásairól nem ejtünk szót, de őszentsége olyan zavaros beszédeket tartott, amelyek teljességgel távol állnak a magyar országvezetés keresztényi felfogásától.Most nem is arra a kitételre gondolunk, hogy „Isten erősebb a sötétségnél és a korrupciónál”, mert ez így túl sommás, mondhatni goodfriendi sunyizás, amennyiben nincsen benne konkrétum, hogy ki korrupt, mikor, hol és kikkel. A magyar kormány már elküldte vonatkozó kérelmét, a Vatikán azonban hallgat, és nem adja ki a pápát; sajnos hozzá kell szokni, hogy egyre többen irigyek az eredményeinkre.

De már az, hogy „Jézus születésének fényét csak az egyszerű emberek látták meg, az önteltek, gőgösek, azok, akik a törvényeket saját személyükre szabják és önmagukba zárkóznak, nem” – ez ugyebár mi akar lenni, mire megy ki itt a játék. Nota bene, el tudja képzelni valaki, hogy mindebből akár egy szót is magára vesz nem csupán Rogán Antal és kísérete, de a legfelső keresztény úri osztály? Hiszen nincsenek az ilyen szavakhoz hozzászokva, legtöbbjük a tízparancsolatból is csak kilencet ismer el (a Ne lopj! van törölve).

Igaz, ma már az sem áll, hogy bután, értetlenül ülnek a templomban, épp ellenkezőleg: nagyokat bólogatnak, hogy igen, így van, sajnos a törvényeket sokan magukra szabják, ráadásul korruptak is, közben azonban norvég meg amerikai ügynökökre és a szálakat a háttérből mozgató Gyurcsány Ferencre gondolnak; még mindig csak ennyire futja. Az a szomorú ebben az egészben, hogy még az olyan istenfélő népek uralkodói, mint a spanyol VI. Fülöp is arról beszélt karácsonyi tévébeszédében, hogy a korrupciót fel kell számolni; s éppen ő áll ezzel elő, akinek a nővére ellen a minap emeltek vádat adócsalási ügyben. Még jó, hogy amíg a saját erkölcsi fertőjében rothadó Nyugat önnön bűnösségével van elfoglalva, legjobb barátunk és példaképünk, Putyin elnök ezúttal is lényegre törőn és alkotó módon mutatta a követendő utat, s a vodkaárak visszafogására szólította fel a kormányt. Úgy legyen!

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.