galéria megtekintése

Berlinben értik

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 25. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Úgy hangzik, mint egy hadüzenet. Ott áll Heidenauban Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és alkancellár, és azt mondja a menekültügyről szólva, hogy ezeknek az alakoknak egy milliméternyi helyet sem szabad biztosítani. Akiket így nevez, a szélsőjobbos huligánok.

A hét végén a szászországi városban egy volt barkácsáruházból átalakított ideiglenes menekültszállás előtt tomboltak, fenyegették a bentlakókat, és csatákat vívtak a karhatalommal. Bármennyire is kemények a szociáldemokrata párt elnöki posztját is betöltő Gabriel szavai, a heidenaui történések óhatatlanul 1991 nyarát-őszét idézik. Hoyerswerdát és sok más (kelet)német települést, ahol neonácik menekült- és vendégmunkásszállásokra támadtak.

Ahogy anno Hoyerswerda riadójelet küldött, Heidenaunak is ébresztőt kell fújnia. Úgy tűnik ugyanis, hogy az amúgy jól szervezett német államgépezet egyfajta bénultságban van. A politika is keresi a választ. A kereszténypártokkal nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták vezetői – Gabriel és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter – a hét végén tízpontos tervvel rukkoltak elő a menekülthelyzet kezelésére.

Ők is abba az irányba mennek, amerre Angela Merkel kancellár és Francois Hollande francia államfő fordulna. Európaizálnák a menekültkérdés kezelését. Közös politikát – azaz egységesített eljárást, bánásmódot– alakítanának ki. Vagyis lényegében kivennék nemzetállami hatáskörből a menekültügyet, mivel úgy gondolják, hogy a szükséges szolidaritást és szerepvállalást csak így lehet elérni.

 

Ez pedig újabb területen szűkítené a nemzetállami szuverenitást, amiről például a csatorna túlpartján vagy a Kárpát-medencében politikusok merevgörcsöt kapnak. Merthogy ne Brüsszelből vagy máshonnan mondják meg, hogyan bánjanak a menekültekkel. Pedig az integráció erről is szól. A közös ügyért mindenki hoz áldozatot. Mindenki enged. Ad és kap. Érdemes rá figyelni, hogy a német politikusok hogyan, milyen stílusban beszélnek a menekültekről. Azzal ott is tisztában vannak, hogy 800 ezer vagy több embert nem tudnak befogadni.

Akit lehet és akit becsületbeli kötelesség, azt Németország szívesen látja. Ebben benne van az a történelmi felelősség, amit a szövetségi köztársaság – nem könnyen, de – vállalt. Az a meggyőződés, hogy az egységes Németország a világra nyitott és befogadó ország legyen. Németországot a globalizált világban Gestaltungsmachtnak, vagyis alakító, formáló hatalomnak tartják. Olyan feltörekvő erőnek, amely nem katonai, hanem gazdasági potenciálját, kisugárzását felhasználva, más államokkal együttműködve szól bele a világ ügyeibe.

Görögország kapcsán ez az alakító-formáló szerep közel sem volt mindig pozitív. A menekült válság kapcsán azonban Európának nincs más választása, mint amit a németek akarnak: egységes, világos szabályrendszer és bizony, kvóták bevezetése. Berlinben és több más fővárosban kezdik érteni: a mostani krízisben az unió egyik alapvető értéke mérettetik meg. A szolidaritás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.