galéria megtekintése

Bérfejvesztés

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Tanács István riportjában olvashatták nemrég, hogy 2000 körül még sok varroda működött a keleti határszélen, de amikor az első Orbán-kormány két év alatt a duplájára emelte a minimálbért, ezek bezártak, és átköltöztek a határ romániai oldalára. Odaát a magyar minimálbérnél kevesebbért, de a magyar közmunkás bérénél többért dolgozik sok-sok betanított munkás. Nem jó élet, de sokkal jobb, mint ami a határ innenső oldalán van. Boldogan dolgoznának a munkaerőpiacon reménytelen helyzetben lévő magyarországiak is annyiért, mint ők. Köllő János és Kertesi Gábor a Közgazdasági Szemlében részletesen, tömérdek adattal kimutatta, hogy „az elmaradott régiók amúgy is alacsony foglalkoztatási szintjére különösen kártékony befolyást gyakorolt” a 2000–2001-es voluntarista nagy minimálbér-emelés.

Most pedig kiállnak az MSZP illetékes politikusai és sajtótájékoztatón, újságcikkben hatalmas mértékű minimálbér-emelést követelnek-ígérnek: „Első lépésként a létminimumot meghaladó minimálbért akarunk, amely ma nettó százezer forintot jelentene”. Ez a mai nettó 68 775 forinthoz képest közel ötvenszázalékos ugrás! És nincsenek egyedül. Az LMP ugyanezt követeli.

Atyaisten! Hol élnek ezek az emberek?! Merthogy nem a magyar valóságban, az biztos. Meglehet, a világ legtöbb országában meg is szokták határozni, hogy mi az a minimum, aminél kevesebbet egy alkalmazottnak nem fizethetnek. De arra senkit nem lehet kötelezni, hogy alkalmazzon valakit. A minimálbér ilyen értelemben nem „jár”. Azt a munkáltató a szabad akaratából, a saját pénzéből adja vagy nem adja. Ha nem adja, mert soknak találja, akkor semmi sem jár. Az a semmi, amit az állam a munkanélkülieknek ad.

 

Az meg nem lesz több, ha többen szorulnak rá. Miből is lenne? Az MSZP (ahogy az LMP is) sokáig verte a tamtamot, milyen gyalázat, hogy évente 500 milliárd forintot kivettek a büdzséből, elvettek az iskolától, az egészségügytől, akárhonnan, hogy a felső szja-kulcsok drasztikus csökkentésével a legjobban keresőket gazdagítsák tovább. Igazuk volt. De a szocialisták mára elgyávultak. Most úgy akarják a progresszív szja-t visszavezetni, hogy a legjobban keresők semmivel se fizessenek többet, mint most. Marad a legfelső kulcs 15%, csak az alsóbb kategóriákban fizetnek (még) kevesebbet. Ezzel évente 800 milliárd forintot vennének ki a büdzséből! Ennyivel, állampolgáronként 80 ezer forinttal jutna kevesebb évente bármire. Miközben még az állam alkalmazottainak is többet kell fizetni.

Az Orbán-kormány leggyalázatosabb lépése az volt, hogy a közmunkásokat külön páriabérrel bélyegezte meg. A különbség a pária bér és a minimálbér között most is évről évre nő. De a mostani háromszorosára ugrana nettó százezer forintos minimálbér mellett. Erről bezzeg szó sem esik. Lehetséges, hogy ezeknek az ellenzéki pártoknak nem is áll szándékában ezt a gyalázatos diszkriminációt felszámolni? Ha pedig szándékukban áll, belegondoltak, hogy akkor a közmunkások nettó 52 ezer forintos bérét a duplájára kéne emelni?!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.