galéria megtekintése

Az MSZP beomlása?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Az EP-választáson nyilvánvalóvá vált, hogy a baloldali-liberális és a Fideszből kiábrándult, leginkább a konzervatív szóval leírható szavazók az MSZP-t okolják az Összefogás áprilisi kudarcáért. Ez akkor is így van, ha az MSZP volt az, amely már a kezdetek kezdetén az együttműködés fontosságát hirdette, ugyanakkor sokan látják úgy, hogy a pártelnök, Mesterházy Attila személyi ambíciója, az, hogy végül kiverekedte magának a miniszterelnök-jelölti címet, szavazókat taszított el.

Rontott az MSZP pozícióján az is, ami a választás után történt. Az, hogy a párt elnöksége akkor nem ajánlotta föl lemondását, sokakban visszatetszést keltett, számukra azt igazolta, hogy az MSZP vezetői a székükhöz ragaszkodnak, nem az elvi politizáláshoz. Rendkívül sokat ártott Török Zsolt borzasztó mondata a nagykörúti értelmiségről, amelynek nyomán az MSZP-sek vidéki tábora hisztérikusan próbálta az összefogást szorgalmazó Konrád György és Heller Ágnes személyében megtalálni a vereség fő okát.

Ennek a vidéki tábornak esze ágában sem volt vasárnap szavazni. Ebben szerepet játszik Török Zsolt és a hozzá hasonló helyzetben lévők keserűsége is, akik jó esetben éveken át próbálták fölépíteni magukat egy-egy területen, dolgoztak a helyiek szimpátiájának elnyeréséért, képviselték a párt épp aktuális álláspontját Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban, majd kiderült, hogy a DK-t nem is szabad gyűlölni, hiszen partner, a képviselőjelölt meg már nem is jelölt, mert a területet át kell adnia valaki másnak, akiről helyben talán még csak nem is hallottak. Ezt a szavazók sem tolerálják. A végeredmény: az MSZP-s szavazók nem mentek el választani, az értelmiség bosszút állt, a tántorgó baloldaliak meg oda vándoroltak, ahol a legtöbb erőt hiszik. Gyurcsányhoz, mert neki már sikerült legyőznie Orbán Viktort.

 

Ebben a helyzetben ajánlotta föl most az MSZP elnöksége a lemondását, csakhogy abban a szinte biztos tudatban, hogy a választmány ezt nem fogadhatja el, hiszen azt egy alulról felfelé induló hosszas tisztújítás követné, az pedig pont az önkormányzati választás idejére csúcsosodna ki. Ezt nem engedhetik meg maguknak. Talány, hogy a DK – amelynek elnöke szorgos kampánnyal valószínűleg az összes szavazóját az urnákhoz vitte – képes-e további növekedésre (ennek nincs jele), s ugyanez a kérdés az Együtt–PM esetében is. Mindenesetre az együttműködés megkerülhetetlennek tűnik.

A kulcs valószínűleg az MSZP kezében van. Ha a párt nem éled föl tetszhalottnak tűnő állapotából, akkor elkerülhetetlennek látszik az elkisgazdásodás, aminek a vége jól látható: a legutolsó parlamenti frakció, 2018-ban. Azt, hogy mi a megoldás, esetleg valamiféle új gyűjtőpárt az MSZP bázisán vagy egy ettől eltérő szervezeti konstrukció, talán a külön maradás, ma még nem tudni. Viszont a helyzet kísértetiesen emlékeztet a parlamenti választás előtti időszakra: csak pár hónap maradt a helyzet rendezésére. Ma már tudjuk, akkor nem volt elég.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.