galéria megtekintése

Bem téri bomba

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

De jó lenne, ha Magyarországnak volnának barátai! Most, hogy baj van, milyen jó volna, ha a visegrádi országok közösen cselekednének, ha Ausztria és Németország a magyar nehézségek figyelembevételével akarná megoldani saját problémáit!

A migráció kapcsán Európában mindenki az uniós tagállamok közötti szolidaritást erősítené – amit a legtöbben úgy gondolnak el, hogy nekik segítsenek a többiek. Egyetlen ország azonban van, amelyik egészen őszintén hallani sem akar se a már a kontinensen lévő, se a török, jordániai vagy libanoni táborokban várakozó háborús menekültekről, s a befogadási felajánlásoknál képes volt mind a két rubrikába egy kövér 0-át beírni.

„A Magyarországra nehezedő migrációs nyomás nem pusztán magyar, hanem európai kérdés, amelyre azonnali megoldásokat kell találni európai szinten” – jelentette ki két hete az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozását követően Szijjártó Péter. Szavait nem követte egyetértő nyilatkozatok áradata. Viszont az őszre nagy hirtelen meghirdetett budapesti migrációs konferenciával összefüggésben a külügyi tárca vezetője az mondta, hogy olyan állásponttal nem találkozott, amely ellenezte volna a tanácskozás megrendezését Magyarországon, „legfeljebb azt vonják kétségbe egyesek, hogy lehetséges-e ilyen rövid idő alatt eredményesen megszervezni egy ilyen konferenciát”. Hurrá! Vagyis senki nem ellenzi a dolgot, legfeljebb hülyeségnek tartják az egészet. A Bem téren pedig szemlátomást nem dolgozik már senki, aki lefordítaná a miniszter számára is érthető nyelvre az elutasítást.

 

Hiába áll az összevont tárca angol nevében helyesen elöl a külügy, ha a magyar változatban megelőzi a külgazdaság. Az elnevezésnél persze fontosabb a tartalom, de ott még furcsább a helyzet: a magyar diplomácia gyakorlatilag nem létezik, csupán diplomáciai rangot kapott, botcsinálta szatócsok próbálnak üzletelgetni. Azt se sok sikerrel. A Szombathelyre remélt Land Rover–Jaguar-gyárat is Lengyelországba vitte az indiai tulajdonos. Meglehet, utánanézett, mennyire stabil a magyar politika, mennyire szilárd a jogállamiság, kiegyenlíti-e a befektetési kockázatokat az olcsó (bár nem túl szakképzett) munkaerő csábítása.

A kormány nemzetközi kapcsolatai persze akkor sem lehetnének sokkal jobbak, ha más lenne a külügyminiszter, és hibás számításból nem verték volna szét teljesen a tárcát. Rossz árun a jó marketing se segítene, de már marketing se maradt. A magyar jobboldal nincs egyedül a szakértő kormánytisztviselőktől való idegenkedésével. Bő évtizeddel ezelőtt a radikálkeresztény hitszónok Pat Robertson – ha csak verbálisan is – atombombával akarta felrobbantani a washingtoni külügyminisztériumnak helyet adó Foggy Bottom negyedet, mert úgy gondolta, hogy a diplomáciai szolgálat nem elég lojális George W. Bush elnökhöz. Amiről ő csak beszélt, Szijjártóék megcsinálták bomba nélkül is. Előre lehetett tudni, hogy őrültség, most viszont már az eredményét is látjuk. Nincsenek se diplomatáink, se szövetségesi kapcsolataink, se velünk szimpatizáló barátaink.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.