galéria megtekintése

Bélák

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 01. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Vajon hány csepp mérgező szérumot juttat a gazdaságba a Quaestor-botrány? És a többi – hozzáértők hitetlenkedése melletti szárnyalás, az indokolatlan hitelek, a kacifántos támogatások, majd hirtelen bedőlések? A hézagos, gyakran készakarva homályos, rejtélyesen félbeszakított történetek ragályosak. Vagy már immúnis rájuk a társadalom? Csak szóbeszéd tárgyai vagy vonzó példák arra, hogy így is lehet?

Mert mintha a kelleténél több nem klasszikus csőd kerülne az utunkba. Egyesek a felfuvalkodottak önbizalmával, nem mellesleg kapcsolataival nőnek rá tisztes vállalkozásokra, szívják előlük el a levegőt és a munkát, hogy azután szétpukkanjanak, maguk után hagyva torzókat, kifizetetlen számlákat és hiteleket. Tulajdonosaik közül még egyről sem hallottam, hogy úgy istenigazából tönkrement volna, a felelősségre vonás cammog, vagy meg sem történik. Ezek nem a szerencsétlen sarlatánok, váratlan körülmények, rosszul felmért munkák, financiális akadályok csődjei. És nem is csupán a nagyzolóké, akik pókerarccal érkeznek egyik kockázattól a másikig.

Amikor a törvények születésének és vágóhídjának a helyszíne közeledik egymáshoz, a következmények beláthatatlanok lehetnek. Amikor a politikai-hatalmi voluntarizmus összekapaszkodik a gátlástalan vállalkozók kapzsiságával, úgyszintén. A „kölcsönös szívességek” terepén, mint a gombák nőnek ki azok az emberek, akik egykettőre birodalomépítőkké akarnak válni, hálájukat forintosítják, adnak és elvesznek, falánkságuk átlépi lehetőségeiket – nincs se külső, se belső parancs, amelyik megállítaná őket. Közülük nyilván néhányan „önjáró fáraók” lesznek, de sokan belebuknak ebbe a vágtába. Marad utánuk a tetemes anyagi kár, komoly járulékos veszteség. Az a bizonyos társadalomban felszívódó méregfiola, a bizalomvesztés keveredve megannyi hamis teóriával. Például azzal, hogy saját rizikónk veszteségét is szívesen írjuk az állam számlájára. Hogy durván általánosítunk. Hogy elhisszük: szigorításokkal pótolható a kontroll, eltüntethető a kivételezés. De a legrosszabb, hogy utánozható mintává válik minden kirívó eset.

 

Például az SCD ködös tulajdonosi hátterével piócaként telepedett rá minden kelendő ingatlanra, vett fel gigahiteleket, hízott mértéktelenre. Az ígéretekből semmi sem lett, holott gyakran ezekkel nyertek – becsapva érezheti magát a fél Balaton. A felelősök maximum csalódottak. De a több bank alapításában és bezárásában közreműködő bankvezér se földönfutó, még az Államadósság Kezelő Központ élén is meghagyta volna, holott utolsó pénzintézetét állami milliárdokkal bélelték ki, de a csőd így is bekövetkezett. Az MFB most éppen egy horvát vitorláskikötő átvételében lát fantáziát, mert a kurzusnak sokáig hetilapot kiadó üzletember nem bírja azt fenntartani.

A Quaestor tulajdonosa kapcsolataitól remélt mentőövet, majd Bélára íratta cégeit. Béla tehát a sokadik keresztnév, amelyik a sztratoszféráig emelkedve új jelentést kap. És ettől mentse meg az országot az isten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.