galéria megtekintése

Békeajánlat háborúban

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Gáláns német ajánlatot kapott Vlagyimir Putyin Davosban. A világsajtó a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva közölte, hogy először Angela Merkel, majd Sigmar Gabriel alkancellár szociáldemokrata vezető kinyilvánította: gazdasági együttműködést, távlati kapcsolatokat akarnak az Európai Unió és a most kialakuló, oroszok vezette Euroázsiai Gazdasági Unió között. A feltétel az ukrajnai béke.

Merkel erőteljesen bírálta is Davosban a Krím bekebelezését. Ugyanakkor Vlagyivosztokig érő gazdasági együttműködésről beszélt. Gabriel pedig szabad kereskedelmi övezetről. Olyan ajánlat ez, amelyre Putyinnak szüksége van. Országa lefelé csúszik, valutája szinte összeomlott, és a csökkenő olaj- és gázárak miatt egyre kevesebb a bevétele. Már érzik a szankciók hatását, hiszen nem jutnak külső hitelekhez, s iparuk, főleg az energiatermelő és nyersanyagipar nem jut új technológiákhoz.

Ez még nem olyan helyzet, mint a hidegháború idején volt, de már fájdalmas. A gazdasági nehézségek nehezítik a birodalom újjáépítését – zsarnoktársai, Lukasenko és Nazarbajev kifelé kacsingatnak. És akkor még nem szóltunk a vaskos krími költségszámlákról, a kelet-ukrajnai területeken folytatott háborúskodás áráról. A tartalékok jelentősek, de belátható időn belül kimerülnek. Sok ok van rá, hogy kapjanak a Merkel–Gabriel-ajánlaton. Ezt arcvesztés nélkül tehetnék. Az ajánlat nem kéri az orosz „szuverén” demokrácia – értsd illiberális – feladását.

 

Visszatérést jelentene a Kelet és Nyugat közötti párbeszédhez. Ebből nem kell arra következtetni, hogy a németek nem fogják bírálni az egyre bizarrabb orosz állapotokat. Annál is kevésbé, minthogy a helyzet tragikus: Kelet-Ukrajnában egyre brutálisabbak a harcok, Putyin kesztyűbábjai tárgyalni sem akarnak. A davosi fórumon elhangzottak előrevetítik azt is, miről tárgyal majd Budapesten Angela Merkel. Németországnak, ahogy az egész EU-nak, békére van szüksége Oroszországgal, de egyik sem viselheti el egy területrabló rendszer birodalomépítését.

Az uniós szolidaritásból való kitáncolás ezért önveszélyes művelet. Az oroszokkal mindenki kereskedni akar, de nem úgy, ahogy Putyin hatalmi álmai rendelnék. Talán azt is megjegyzik, hogy a magyaroknak már elég sok rossz tapasztalatuk volt a birodalmi csatlósszerepből. Megtanulhatták, hogy a kisebb-nagyobb üzleti szóróajándékok árát később sokszorosan bevasalják rajtuk. Vagy akik adták, vagy ezek ellenfelei. Orbán tetszeleg most abban, hogy vendégül látja az orosz elnököt.

Feltehetőleg nem is utasíthatta vissza. Kaphat kis ajándékot, mondjuk, az olcsóbb gáz ígéretét. Vitatható eredmény. A merkeli ajánlat viszont komoly és jókor jön Putyinnak. Bár az orosz diplomácia nehezebb helyzeteket is megoldott. De ebben aligha kap szerepet egy félig kívülálló állam. Az oroszoknak nincs szükségük rá. A szövetségesek meg nem bíznak benne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.