galéria megtekintése

Befagytunk

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Aczél Endre

Zbigniew Brzezinski mondta: Oroszország Ukrajnával együtt nagyhatalom, Ukrajna nélkül – semmi. Az újév történelmi értelemben is rossz hírt hozott Putyinnak: Porosenko ukrán elnök egy tollvonással eltörölte az országa semlegességéről szóló, négy évvel korábbi döntést, és napirendre tűzte Ukrajna csatlakozását vagy inkább tájékozódását a NATO-hoz vagy a NATO felé. Napokon belül megjött Moszkva válasza az eddigi katonai doktrína módosításának formájában. Bármi szövevényes lett légyen is ennek a nyelvezete, tiszta sor, hogy a NATO partnerből ellenséggé „nemesült”.

Az ukrajnai forradalmi fordulat – az orosz ihletésű eurázsiai térségtől való elfordulás – óta voltaképp ez a legnagyobb világpolitikai játszma tétje. Kié legyen Ukrajna? Oroszország bekebelezte az orosz többségű Krím félszigetet, és kreált (közvetve vagy közvetlenül) két orosz enklávét (Donyeck, Luhanszk) az ország keleti felében. Adja vissza a Krímet, és szüntesse meg az enklávék katonai támogatását, üzeni neki az unió, bár onnan se mindenki. De az év embere, Angela Merkel igen.

Politikai és katonai értelemben a helyzet befagyott. A hadban álló felek alkukészsége a minimálisra csökkent. Engedni az szokott, akinek van miből. Ehhez képest az orosz valuta és a költségvetés majdhogynem összeomlott (vö. kőolajár), Putyin a gyorsan kimerülő tartalékait éli fel, a minden szempontból mély válságban élő ukránok kimentéséhez meg annyi uniós és IMF-es pénz kellene, amennyi „a világon nincs”. Szeretet van, forrás nincs.

 

Az oroszokhoz ezer szállal kötődő, de az ölelésükből szabadulni akaró Ukrajna félig-meddig menthetetlen. A NATO és az unió sok-sok évnyi távolságban van, amiről persze ők maguk, az ukránok tehetnek, a korrupt oligarcháik, a jogrendszerük mállottsága és az, hogy egy működőképes, európai értelemben is csereszabatos kormányt sem sikerült tető alá hozniuk.

Igaz, szuverén államot Európában a második világháború óta még nem csonkítottak meg úgy, mint Ukrajnát. De akkor kérdem: elfelejtettük Koszovót? Szerbiát senki nem csonkította meg, az egyoldalú függetlenséget (amilyen a krími volt) senki sem legitimálta? Dehogynem. Amerika és az uniós többség.

És kit izgat igazán, mélyen ma, hogy Irak és Szíria között – igaz, ez nem Európa – gyakorlatilag nincsenek határok, mert az Iszlám Állam nevű terrorképződmény innen is, onnan is hatalmas területeket hasított ki? Ami ott folyik, éppannyira kezelhetetlennek látszik, mint az orosz–ukrán konfliktus. Vagy amilyennek a tálib robbantgatások Afganisztánban és Pakisztánban. Emberek százai halnak meg nap mint nap. Egyszóval „szép évnek” nézünk elébe.

Összefoglalóan azt tudnám mondani, amit Kissinger mond, Gorbacsov mond: újra hidegháborús állapotok vannak készülőben. Igazuk van. Abban is, hogy van sorrend. Előbb szankciók, büntetések helyett ki kell egyezni az oroszokkal, visszanyerni őket régi partnernek, s utána együtt lehet dolgozni a háborús és terrorgócok felszámolásán. Putyinnak van egérútja, a többieknek nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.