galéria megtekintése

Beavatkozást!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Olvastam, hogy Latakiában agyonlőtte a hadsereg egy ezredesét Bassár el-Aszad elnök egyik unokaöccse. Mert a katona megelőzte őt a kocsijával. Erre az öcs elővette a pisztolyát és bumm. Az internetes hír szerint az ifjú el-Aszadnak a haja szála sem görbült. Ha mindez nem is feltétlenül igaz, de jól van kitalálva.

Gyakran nem tudhatjuk manapság, hogy Szíriával kapcsolatban mi az igaz és mi nem. Sajnos biztosan igaz a négymillió menekültről szóló hír és az is, hogy 250 ezer halottja van a négyéves polgárháborúnak. Igazak a szétlőtt városokról, elűzött emberekről, szétrombolt gyárakról, bányákról, infrastruktúráról szóló hírek. Igaz minden, ami arról szól, hogyan lett egy modernizálódó államból szekták, népcsoportok szerint szerveződő szétesett terület, a halál nemzetközi brigádjainak terepe.

Szíriában a népek egy kis demokráciát szerettek volna, megszabadulást a diktatúra állampártjától. Hogyan fajult el minden, s lett ebből a pusztulás földje, ahonnan Mórahalomig menekülnek az emberek? Szíria népe a regionális hatalmi vetélkedés áldozata lett. A rezsim képtelen volt engedni a demokráciakövetelésnek, tudták, ha megteszi, vége az eddigi rendnek.

 

Aszad mögé állt pénzzel, fegyverrel Irán és Oroszország. Moszkva nem akart még egy esetet, ahol tömegmozgalom söpör el egy pártállami diktatúrát. Irán urai is ettől tartottak, s féltek a velük is ellenséges szunnita államok hegemóniájától. Irán jelenlétét viszont fel akarták számolni az olajmonarchiák és az USA. Tetszett az ötlet a török vezetőnek is, aki Irán helyett magának szánt szultáni szerepet a térségben. Törökország ezért átengedte területén a Szíriába tartó iszlám radikális utánpótlást. A fegyverekről a gazdag arabok gondoskodtak. A szír rezsim demokráciapárti ellenzéke gyorsan a háttérbe szorult, jöttek a dzsihadisták, az Iszlám Állam (IS) gyilkosai.

A szíriai rezsimet még fenntartja a belső félelem és a külső támogatás. Az ország maga már szétesett. Az elhúzódó összeomlás árát a szíriaiak fizetik, de a háború elhúzódásáért a nagyhatalmak és a regionális hatalmak együttesen felelnek. A hatalmi elvakultság tartotta fenn a helyzetet, amibe Szíria népe belepusztul. Nincs állam, amelyről kijelenthetnénk, tett valamit a valódi rendezésért.

Aszad számíthat az iráni támogatásra, az orosz vétóra a Biztonsági Tanácsban, Törökország pedig az IS elleni harc ürügyén a kurdokat támadja. A menekültözön sem kényszerített ki felelős lépéseket. Pedig a nemzetközi közösségnek fel kell adnia tartózkodását, geopolitikai terveit és félelmeit. Semmi jel nem mutat arra, hogy ott valaki engedne és véget vetne a vérontásnak, rombolásnak. Ez végzetes regionális válság, és mi is részei vagyunk a régiónak, tehát ránk tartozik.

Nem kevés hazai szélsőséges szerint nagy magyarellenes mesterterv mozgatja a dolgot, főleg az Izrael-bérenc amerikaiak által, s ezért ők tapsolnak a kerítésépítéssel való rendezés gondolatának. Magyarországnak azonban szomszédaival együtt most közös európai fellépést kellene kikényszeríteni. Egy nagy államférfi, korunk egy De Gaulle-ja ezt megtenné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.