galéria megtekintése

Bazármagyarország

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 04. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Sokkal olcsóbb és őszintébb lenne felvenni az óvodai farsangról megőrzött cowboykalapot, rárúgni az ajtót a célszemélyre, durrantani egyet a NATO-kompatibilisnek mondott tömlős vízipuskával, aztán elkérni a kassza tartalmát.

Ennek a gyakorlatnak a mindennapi alkalmazása sokat segítene a kormányon, mert amikor az eredményt jogszabályalkotással akarja elérni, olyan kodifikációs remekműveket hoz létre, amelyek kevésbé időtállók, mint egy szappanbuborékba ojtott kérészélet. Meglehet, nem kellene úgy tenni, mintha a törvényeket alapvetően nem a közjó miatt, hanem a guillotine helyett találták volna ki.

Ezúttal az történt, hogy a jogalkotónak az az ötlete támadt, hogy tüdőn lövi a kivéreztetett médiaszektort, és bevezette a reklámadót. Ennek elsődleges célja az RTL Klub kínzása volt, ha már a csatorna nem elég lelkesen vett részt a rezsicsökkentés bugyuta propagandájában. Apró probléma, hogy e célból sikerült kreálni egy olyan mutáns szöveget, amely egyaránt bünteti az FTC futballcsapatát, a Forma–1-es Magyar Nagydíjat, a Magyar Nemzetet, a Sziget Fesztivált, mi több, egyes értelmezések szerint még a Manchester United labdarúgórészlegével is felveszi a harcot.

 

Mármost, az egész vircsaft nem több, mint egy ügyetlen tréfa. Szegény L. Simon László, aki egykor komoly karriert képzelt el magának, most épp egy közéleti kabaré kilencedik karalábéja. Fogalma sem lehet arról, hogy melyek az általa beterjesztett szöveg következményei. Tartalmáról nyilván annyit tud, mint amennyit átlagos felcsúti jobb-bekk a kémiai reakciók átmeneti állapotainak femtoszekundumos spektroszkópiai vizsgálatáról.

Persze a politikus nincs egyedül a tudástól való teljes megfosztottságában. A nemzetgazdasági tárcának egy hetébe telt egy közlemény kiadása, amellyel lényegében megerősítette, hogy lapunk jól értelmezte a jogszabályt, ám konkrét kérdéseinkre még nem sikerült válaszolnia, ezért nem tudjuk, Bernie Ecclestone-nak kell-e utalnia a Magyar Nagydíj miatt, s mi a helyzet a harmadik fél által üzemeltetett FTC-stadion nevének értékesítésével.

Ez annyiban nem meglepő, hogy az illetékeseknek a nemzeti együttműködés rendszerében szokatlan tevékenységet kell folytatniuk: csöppet gondolkodni. Ezt meg lehetett volna spórolni, ha valakinek időben eszébe jut, hogy ez egy ország, nem pedig a védelmi pénzt szedő gengszterek konferenciája.

Ám nincs itt probléma, elvégre a gazdaság növekszik, több a munkahely, és ugyanannyi a Matolcsy György, mint korábban. Hogy közben a Muppet Show már többfelvonásos királydrámának néz ki Magyarország mellett, az nem gond, hiszen ki ne emlékezne: ezt ígérte Orbán Viktor már 1989-ben a Hősök terén, aztán erről szólt a polgári Magyarország víziója. Haladunk egyenesen a cél felé.

Oda, ahol középszerű, viszont fokozhatatlanul szervilis káderek vághatnak tönkre mindent, ami nem tetszik a góréknak, s ezt a tevékenységet kormányzásnak becézhetik. Ha meg végre odaérünk, jobb ötlet hiányában átadjuk majd a Várkert Bazárt.

Mint általában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.