galéria megtekintése

Bazári

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Már azért megérte végighallgatni az évértékelőt, hogy megtudjuk: Orbán Viktor kormányzásának szimbóluma egy bazár, amit háromszor adtak át, de még mindig nem fejeztek be. A valóságérzéket jelzi az is, hogy a polgározásra csak a beszéd első percéig kellett várni.

Merthogy a miniszterelnök pontosan érzi: a legnagyobb mély ütést nem Simicska Lajostól és nem is a veszprémiektől kapta – sem a G-day alkalmával, sem a vasárnapi időközin nem derült ki olyasmi, amit korábban ne tudtunk volna –, hanem a GFG nevű politikai elemzőtől, aki az úri közönség képébe vágta, hogy a polgári Magyarország nevű termék pontosan annyit tud, mint a hagyományos mosópor.

Esélyes, hogy félórányi verbális petting a polgársággal nem fogja ellensúlyozni az elmúlt öt év monoton menetelését az autokratikus Kelet és az oligarchikus államkapitalizmus felé – mégiscsak ellenkező irányokról volna szó. Abban pedig biztosak vagyunk, hogy ez a retorikai színvonal a törzsközönségen kívül már senkit nem hat meg.

 

És abban is, hogy amikor a kormányfő kimondta a beszéd legviccesebb mondatát – „az egyéni érdekek sosem kerülhetnek a haza szolgálata elé” –, a kamera pedig megpihent a csendesen szunyókáló kaszinómogul Andy Vajna pufók vonásain, nem csak a mi készülékünk előtt szaladtak fel a szemöldökök. Jó reggelt, magyarok – ezekkel a váratlanul őszinte szavakkal fejezte be az amúgy meglehetősen lapos szeánszot Orbán. Ha van egy kis humorérzéke, mondhatta volna úgy is, mint a cirkuszi nótában: csinn-bumm, gyerekek, jól kitoltam veletek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.