galéria megtekintése

Baripark

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Mit szólna Tarlós, ha egy napon teljesen váratlanul Sarlósra keresztelnék át? A csak látszólag értelmetlen kérdés a kőbányai testület hétfői rendkívüli ülésén hangzott el, méghozzá kormánypárti szájból. Nem mintha az ellenzékieket nem hökkentette volna meg a pénteki futárpostával érkező főpolgármesteri kérés: az Óhegy park neve legyen ezentúl Moszkva park. Miért ne mindjárt Baripark?

Ez volt ugyanis a terület beceneve még a rendszerváltozás előtt. Hivatalosan Magyar–Szovjet Barátság Parkként jelölték a térképeken. Azután a barátság lazulásával visszakapta régi nevét, amit most újra lecserélnének az újjáéledő barátság szellemében. A kőbányai testület ritka egyetértésben utasította vissza a megtisztelő ajánlatot. S hogy félreértés ne essék: „tiltakozunkra” cserélte le a „nem értünk egyet” fordulatot. Külön hangsúlyozták, hogy nem a világvárossal van a gond, hanem az eljárással. Azzal, hogy a helyi közösség megkérdezése nélkül, a politikai szélkakas forgását követve felülről adjanak valamit utasításba.

Kicsit elkéstek a tiltakozással. Talán akkor kellett volna hevesen ellenállni, amikor az önkormányzati törvény önkényes kormánypárti módosításával szinte mindenek feletti hatalmat adtak a főpolgármester kezébe. Mert Tarlós ezt kérte az indulásért cserébe. S Budapestet meg kellett szerezni. A bármi árat most hajtják be. Tarlós kezdetben ugyan váltig állította, hogy kevéssé akarja mutogatni az erőt, amellyel a jogszabály felruházta, de a szükség ugye... Márpedig Putyin mindjárt megérkezik, és még mindig nincs Moszkva tér Budapesten.

 

Mindenki beláthatja, hogy egy tér igazán nem nagy ár sok száz milliárdért. Tarlós ugyanis a kőbányai térátnevezéssel együtt azt is bejelentette a hét végén, hogy a kormány megnyitja az uniós csapokat. Ha így lesz, jó vastag sugárban ömlenek majd a milliárdok. Főként, ha az Orbán által ígért BKV-rendbetételt is hozzátesszük. Ennyi pénzből nemcsak a 3-as metrót újíthatják fel, de még a Rogán által emlegetett kórházat is felépíthetik... Így aligha meglepő, hogy Tarlós kommunikációs igazgatója még azon melegében visszaüzent: „egyáltalán nem húzta keresztbe Tarlós István terveit a X. kerület polgármestere. Az átnevezéssel kapcsolatban ugyanis a kerületnek csak véleményezési joga van. A végső döntést a főváros hozza meg.”

S ne legyenek illúzióink: más kerületek aligha szavaznak majd ellene. Ezt pedig a kőbányai alpolgármester mondta. S valóban. Ez a játszma lényege. A főpolgármester egyenként gyűri le mind a huszonhármat. Az erőt adó különalkukhoz még túl nagy a bizalmatlanság. Így újra erőszak tétethetik az Óhegy parkon. Putyin talán még el is mosolyodik a hírre. Orbán meg örül. Akkor a vezérkar is. S velük Tarlós. Budapest népe is. Élvezi az adományokat. A számvetés ideje majd csak később jön el. A végeredmény pedig ott a vonal alatt feketén: a tér nevével együtt magunkat is eladjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.