galéria megtekintése

Barátok közt

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 22. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Most valaki vagy meglehetős nagyot bukott „Orbán Viktor oligarchák elleni harcában”, vagy nem is volt annyira nagyon komoly ez a nyomulás. Mindenesetre úgy tűnik, mihelyst a Főfőnök hazajött kíséretével a nagy jelentőségű eseményről, egyből nem arról szól a történet, miként küldik majd a padlóra a nagy hatalmú gazdasági potentátokat.

"valójában rajtunk, az egészségügyre, a kultúrára adott támogatásokon spórolnak majd"


Van egyfajta átrendeződés, nyomulás és helyezkedés, de azért nem eszik annyira forrón a kását, a pikszisből nem került ki senki. Friends will be friends, ahogyan a költő mondja.

 

Tudjuk, nagyon kemény az új agrártámogatási rendszer – azért nem csak a foci- (sikerre vágyóknál esetleg vízilabda-) csapatok szponzorálásában jeleskednek a helyi óriások. Volt agrárnyomulás bőven, és abban a klubban nem kétezer hektárocskákkal dobálóznak.

Aki az elmúlt néhány évben nem szerzett zseniális fondorlatokkal teli, kalandos felvásárlások során legalább két volt mgtsz-t, amelyet aztán jól állami földbérlethez juttatott, labdába se rúghat. Ennyi munka és nehéz agytorna után vélhetőleg az ember szeretne megpihenni, és valószínűleg nem örül, ha beleverik az orrát a korábbi ígéretébe, hogy fejleszteni fog vidéken.

De azért arról sincs szó, hogy a kormány a lehetetlent követelné. Az minden szempontból rendben volna, hogy az új rendszerrel az jár jól, aki hajlandó további beruházásokra is (állattenyésztést fejleszt, nagyobb hozzáadott értéket jelentő növényeket termeszt, és nem kalászost csupán).

Másrészt persze ez azt is jelenti, hogy folytatódni fog a piaci koncentráció. Azok, akiknek nem lesz pénzük (például más tevékenységből: bankárkodásból, mély-,magas- vagy közepes építkezésből) beruházni, végzetesen lemaradnak. Következésképp az a mezőgazdasági mogul, amelyik nem tartozik egyetlen most ellenségnek kiáltott oligarchához sem, előbb vagy utóbb eladósorba kerülhet. S a vevő valószínűleg egy olyan társaság lesz, amelynek megfelelően tőkeerős, beruházni és vásárolni képes tulaja van.

Vagy ott van mindjárt a devizahitelek forintosítása, amely nagyon fog fájni az OTP-nek, csak ennél sokkal jobban mindenki másnak. Ne is beszéljünk reklámadóról, amelyet nehéz lesz kitermelni a birodalom összes tagjának, csak ennél is nagyobb problémát okoz az RTL Klubnak, amely még nem tartozik oda.

És ha már itt tartunk, rendkívül olcsó poénként felhoznánk az útépítők adóját. Itt ugyebár ahelyett, hogy a legnagyobb osztalékfizetők közé tartozó céget (is) megadóztatták volna a Nemzeti Igazságosság nevében, a kormány inkább úgy döntött, hogy most magán kell megspórolnia néhány milliárdot.

Ami persze a valóságban nem azt jelenti, hogy a kancellárián nem lesz annyi helyettes államtitkár. (Azért az fontos, hogy külön termet kelljen bérelni egy értekezletre.)

Valójában rajtunk, az egészségügyre, a kultúrára adott támogatásokon spórolnak majd.

Miért kéne magukon kezdeni, ha másokon is lehet?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.